A COFINEC-CSOPORT ÚJ PÉNZÜGYI VEZETŐJE – Tipikus magyar karrier

Az ING Barings vezérigazgatója, Lotfi Farbod a jövő héttől a régió nyomdaés csomagolóanyag-iparának meghatározó vállalkozásához, a Cofinec-csoporthoz igazol, pénzügyi vezérigazgató-helyettesként. Az ismert tőzsdei szakember a pályamódosítást nem tartja drasztikusnak. Mint mondja, csupán a piac forgalmazói oldaláról pártolt át a kibocsátóira.

Életrajzát olvasva nem panaszkodhat arra, hogy eddigi sorsa szűkölködött volna az ígéretes fordulatokban, amelyek java részt végül be is váltották a hozzájuk fűzött reményeket.

– Váltások valóban voltak, ám ezek egy tudatos stratégiába illeszkedtek, így nem lehet csapongással vádolni. Bár agrárgazdászként végeztem, akkortájt az informatika látványos fejlődése tartotta izgalomba a fiatalokat, és az én érdeklődésem is ebbe az irányba terelődött. Így rendszerszervezőként kezdtem a pályafutásomat, de később marketing-tapasztalatokra, illetve cégátalakítási gyakorlatra is szert tehettem. Megfordultam a tőzsdetitkárságon is, s azt követően évekig hű maradtam az értékpapírpiachoz.

Mi késztette most mégis arra, hogy részben hátat fordítson ennek a szférának?

– A harmincötödik életév betöltése több okból arra sarkallhatja az embert, hogy mérleget készítsen. Az elmúlt három és fél évben a frissen alapított ING Értékpapír, illetve ING Barings vezetésem alatt piacvezetővé vált a magyar értékpapír-kereskedelemben. Pályafutásom során markáns szerepet játszott a cégeknek nyújtott pénzügyi tanácsadás; legutóbb is ez tette ki munkám jelentős részét. Távozásomban a fő motiváló erő az volt, hogy most már az elképzelések valóra váltásában is szerettem volna kipróbálni magam. Ezért komolyan meg sem fordult a fejemben, hogy egy másik brókercég vezetését vállaljam el. Felkértek egy honi kockázati tőketársaság irányítására is, de igazából valamilyen országhatárokon túlnyúló feladatkör vonzott – ezért mondtam igent a Cofinec megkeresésére. A holding pénzügyi vezérigazgató-helyetteseként a közép- és kelet-európai régió számos országának életébe nyerhetek betekintést, megismerhetem gazdaságuk sajátosságait, s egyben hasznosítani tudom itteni tapasztalataimat.

Mik lesznek a feladatai?

– Magyarországon kívül Csehországban és Lengyelországban van a cégnek ez idő tájt érdekeltsége, de a terjeszkedési politikában orosz és román nyomdák, illetve csomagolóipari gyárak megvétele is szerepel. A feladatom az, hogy – bankhitelek vagy tőkepiaci kibocsátások révén – teremtsem meg a pénzügyi hátteret az elképzelések megvalósításához, illetve szervezzem meg az ezzel kapcsolatos teendőket. Az én dolgom lesz a tagvállalatok pénzügyi, számviteli és belső ellenőrzéssel foglalkozó vezetőinek irányítása is. A cég központja a közelmúltban költözött Párizsból Amszterdamba; jómagam azonban a magyar divízió budapesti irodájában maradok, s innen látom el a feladatomat.

Mennyiben választott sajátos utat a Cofinec a többi magyarországi vállalkozáshoz képest?

– A hazai privatizáció lényegében lezárult, s az életképes társaságok az elmúlt években megtöbbszörözték tőkeerejüket. Ennek megfelelően ezek a cégek ki akarják terjeszteni tevékenységüket a határokon túlra, és – felvásárlásokkal, alapításokkal – immár a régióban kívánnak piacvezető szerepet betölteni. Ezen társaságok zöme a külföldi részvénykibocsátások révén bekerült a nemzetközi tőkepiaci vérkeringésbe, s kellően attraktív ötlet esetén bízvást számíthat arra, hogy pénzügyi támogatást is kap a befektetőktől. A hazai termelő vállalatok döntő többségénél a látványos növekedésnek ez az egyetlen lehetősége, amivel természetszerű-leg élni is kívánnak. Ezt az utat választották a Cofinec tulajdonosai is, s ezeknek a terveknek a megvalósításában kérték a segítségemet.

Lotfi Farbod 35 éves, teheráni születésű magyar állampolgár, aki 1980 óta él hazánkban; felesége magyar, három fiúgyermekük van. Lotfi Farbod az itteni érettségi után a Debreceni Agrártudományi Egyetem jogelődjén szerzett üzemgazdász oklevelet. Informatikai érdeklődése okán került kapcsolatba a MÜSZI-vel, a cég részvénykibocsátása kapcsán pedig a Budapesti Értéktőzsdével. 1992 júniusától a börze titkárságának főosztályvezetőjeként, majd – Hardy Ilona ügyvezető 1992 őszi távozását követően – fél évig a titkárság megbízott vezetőjeként dolgozott. Miután e posztra később mást választottak, elfogadta a GiroCredit Befektetési Rt. ajánlatát, s az osztrák érdekeltségű cég befektetési igazgatója lett. Az ING-csoporthoz tartozó ING Értékpapír, majd később ING Barings vezérigazgatójává 1994 decemberétől nevezték ki a holland tulajdonosok. Idén május 18-tól a Cofinec-csoport pénzügyi vezérigazgató-helyetteseként fog dolgozni. A tőzsde tanácsának 1993 óta tagja; mandátuma egy év múlva jár le.

Címkék: Hetilap: Röviden