VITA A SSANGYONG KÉPVISELETÉRŐL – Nehéz terepen

A SsangYongot felvásárló Daewoo a továbbiakban saját leányvállalatán keresztül akarja értékesíteni a márka terepjáróit hazánkban. Az eddigi képviselet, a veszprémi SsangYong Auto Hungary (SYAH) Kft. azonban ingyen nem akar lemondani importőri jogáról, s külföldön próbál érvényt szerezni igazának.

Begyűrűzött a koreai válság hatása a hazai autópiacra is. A terepjárókat gyártó koreai SsangYong anyavállalat többségi tulajdonát ugyanis megszerezte a Daewoo, amely a terepjárók magyarországi importját is saját képviseletén keresztül akarja folytatni. A SYAH azonban 2002-ig a márka itteni, szerződés szerinti generálimportőre, s csak kártalanítás után hajlandó lemondani jogáról, amelyet viszont a Daewoo, úgy tűnik, nem akar elfogadni.

A Daewoo hivatalosan az év elején állapodott meg a mintegy 2 milliárd dollár adósság miatt pénzügyi válságba került, szintén dél-koreai SsangYong többségi, 52 százalékos tulajdonának megszerzéséről. A kizárólagos itteni képviselő és az új tulajdonos viharos egyezkedése a jogok átadásáról és a kártérítésről nem vezetett eredményre. Információink szerint a magyar cég több mint 600 millió forint kártérítést kért a generálimportőri jog átadásáért. A Daewoo azonban állítólag nem akar pénzt adni e jogokért. Az importőr ugyanakkor az eladott autók ellenértékét – a garanciális költségekre hivatkozva – nem utalta át Dél-Koreába, hanem külön számlán helyezte el. Az SYAH most egy amerikai ügyvédi irodát kért fel, hogy állapodjon meg a Daewooval, illetve egy koreai választottbíróságon rendezze az ügyet.

Címkék: Hetilap: Röviden