AGRÁRPOLITIKAI ALTERNATÍVÁK

RAGADOZÓ. Ezen érdekcsoportokat, magánérdekeket segítő politika azt jelenti, hogy az állam újraelosztja a jövedelmeket – esetünkben a farmerek irányába -, s ezekhez nem kapcsolódnak hatékonysági követelmények. Ide sorolhatjuk például az ár- és exporttámogatásokat, s a különböző kereskedelmi korlátozásokat. Célja az, hogy egy adott nagyságú gazdasági tortából lehetőség szerint minél nagyobb szeletet hasítson ki. KÖZÉRDEKŰ. Ezen [...]

RAGADOZÓ. Ezen érdekcsoportokat, magánérdekeket segítő politika azt jelenti, hogy az állam újraelosztja a jövedelmeket – esetünkben a farmerek irányába -, s ezekhez nem kapcsolódnak hatékonysági követelmények. Ide sorolhatjuk például az ár- és exporttámogatásokat, s a különböző kereskedelmi korlátozásokat. Célja az, hogy egy adott nagyságú gazdasági tortából lehetőség szerint minél nagyobb szeletet hasítson ki.

KÖZÉRDEKŰ. Ezen termelő jellegű politika arra törekszik, hogy korrigálja a piac kudarcait, segítse a közjószágok előállítását, valamint csökkentse a piaci cserefolyamat tranzakciós költségeit, azaz növelje a hatékonyságot. Ide tartozhatnak például az információs rendszerek, a piacok átláthatóságának a javítása, a kutatás és fejlesztés támogatása, de beleérthetjük a tanácsadást, az öntözést, a vidéki térségek villamosítását, a szállítási feltételek javítását is. Célja a gazdasági torta nagyságának a növelése.