VÁLTOZÁSOK A KPMG-NÉL – Szólókarrier

A KPMG Magyarországra telepíti a régióban végzett tevékenységének központját. A hazai leányvállalat éléről visszavonuló Michael Keveházy helyére várhatóan a csoport európai igazgatóját, Richard Eblinget nevezik ki. A napokban Budapesten ülésezett a cég európai igazgatósága, és Colin Sharman, a KPMG nemzetközi elnöke válaszolt a Figyelő kérdéseire.

Jóllehet az Ernst&Young visszalépett a fúziótól, a KPMG továbbra is fenntartja a cég átalakítására vonatkozó terveit – hangsúlyozta lapunknak Colin Sharman. Ezek között a legjelentősebb egy új nemzetközi vezetési struktúra felállítása, s 200 millió dollárnyi kölcsöntőke felvétele. Az elnök szerint a fúziós tárgyalások szerencsésen katalizálták a szükséges változásokat, amelyek egyébként nagyon hosszú időt vettek volna igénybe. A KPMG így most fúzió nélkül is elérheti kitűzött céljait. Colin Sharman ígérete szerint az elkövetkező három-négy hónapban gyors és mélyreható változásoknak lehetünk majd tanúi.

A Big Six többi társasága mindig a szektor egyik legkevésbé integrálódott cégének, lazán kapcsolódó föderációjának tartotta a KPMG-t. A mostani zártkörű budapesti konferencián az európai igazgatókkal vitatták meg a cég egységesítésének tervét. A javaslat szerint a nemzetközi cég élére egy vezérigazgatót neveznének ki, hat igazgató partnerrel együtt, az elnök pedig Sharman maradna. A változások másik iránya a tulajdonlás és a tőkebevonás. Egy globális alapkezelő gépezetben koncentrálódna ugyanis a szellemi tőke – a márkanév, az adatbázisok és az alkalmazott üzleti módszerek – tulajdona. A partnerek, a részvényekért cserébe, a világ minden részén átengednék az alap forrásai feletti ellenőrzést az alap kezelőjének. Utóbbi minden nemzeti cégben egy “aranyrészvénnyel” rendelkezne. Sharman lapunknak magabiztosan nyilatkozott arról, hogy hitelfelvétel formájában mindazt a tőkét sikerül majd felhalmozni, amelyet a fúzió lett volna hivatott előteremteni, hiszen – mint mondotta – a tőkepiacokon rengeteg szabad pénz van. Ezzel finanszíroznák például a közép- és kelet-európai cégeik fejlesztését, valamint az új technológiai rendszerek kidolgozását a globális szervezet számára.

A KPMG Hungária szerepét az elnök kiemelkedőnek ítélte. Olyannyira, hogy a jövőben ide telepítik a régióban végzett tevékenységük központját, s ezzel hozzá kívánnak járulni ahhoz, hogy Budapest pénzügyi központtá váljék. Sharman elismerte, hogy sem a KPMG, sem a Big Six társaságok csoportja nem rendelkezik itt akkora piaci részesedéssel, mint az Egyesült Államokban, vagy az Európai Unióban. A magyar piac azonban fokozatosan megnyílik előttük; a cégek egyre nagyobb hányada célozza meg a nemzetközi tőkepiacokat, s ehhez a lehetőséget a Big Six munkája teremti meg.

Címkék: Hetilap: Röviden