INTERNET ÉS INTRANET – Barangolás a profitért

Az Internet a cégek számára a profitnövelés egyik eszköze lehet. A Digital az elsők között kötötte össze hálózatát a világgal, s számos Internethez kapcsolódó szolgáltatást fejlesztett ki a használhatóság megkönnyítése érdekében.

A termékek élettartama rövidül, egyre gyorsabban avulnak el a műszaki berendezések. Ebben a helyzetben létfontosságú minden olyan lehetőség, amely hónapokra, esetleg hetekre rövidítheti a piacrakerülést. Másfelől, a termékek ára a verseny miatt egyre kevesebb profitot tartalmaz, így a költségcsökkentés is fontos. Ebben komoly szerep jut a közép- és felsővezetőknek, akiknek lényeges, hogy a munkájukhoz szükséges információkhoz időben jussanak hozzá. A vevők minőségi áru és kiszolgálás iránti igénye, valamint a változó piac és a vállalaton belüli szerkezeti módosulások mindegyike olyan kihívás, amelyre a kommunikáció megfelelő szintre történő emelésével lehet válaszolni. Az információcsere a munkatársak között, a partner cégekkel és a vevőkkel alapvető fontosságú a versenyképesség megteremtéséhez és megőrzéséhez.

Becslések szerint az Internetet 50 millió ember éri el, s 300 ezer alhálózat kapcsolódik hozzá. A világháló üzleti célú alkalmazását a Web tette lehetővé azáltal, hogy információkat jelenít meg, mégpedig igen látványosan, s rendkívül egyszerűen kezelhető módon. A Web olyan interaktív faliújságnak tekinthető, amely például lehetővé teszi, hogy ha az olvasója megismerkedett egy ajánlattal, akkor erre válaszként rögtön a számítógépen keresztül kifejezheti vételi szándékát, sőt a fizetés módjáról is intézkedhet.

Egy cég számára az Interneten megjelenni leginkább a Web-oldalakon lehet, amelyek száma ma több mint 40 millió, s egyre szaporodik. Az eligazodáshoz egyebek közt a Digital AltaVista rendszere nyújt segítséget, amely mintegy 30 millió kérdésre válaszol naponta. Az AltaVista termékcsaládnak része továbbá egy levelező szoftver, valamint egy úgynevezett tűzfal, amely megvédi a vállalati rendszereket a külső behatolástól. A tűzfal elválaszt és összeköt: minden olyan információt beenged kintről, amelyet bent kértek, s kifelé csak azt engedi, amit bentről küldenek. Az úgynevezett tunnel alkalmazás lehetővé teszi, hogy egy cég alkalmazottja egy PC-ről kommunikáljon a vállalata belső hálózatával úgy, hogy ahhoz más ne férjen hozzá, vagyis titkosítva legyen.

Még fel sem ocsúdtunk az Internet bűvöletéből, máris itt a következő mágikus szó, az intranet. Ez lehetővé teszi a világhálón kialakult technológiák alkalmazását egy cégen belül működő hálózaton. A felhasználók egy olyan koherens szisztémát látnak maguk előtt, amelynél ugyanazokat az eszközöket használják – akár külső Internet, akár belső intranet információkhoz akarnak hozzájutni. A jövő tehát a cégre szabott intraneté, amely szoros kapcsolatban áll az Internettel.

A mellékletet Kurcz Adrienne szerkesztette