A TILTÁS NEM SZÁNDÉKOLT KÖVETKEZMÉNYEI

– Miután a kábítószer-kereskedelem illegális, ezért más törvénybe ütköző cselekedetek büntetéséből származó pótlólagos költségek relatíve leértékelődnek, vagy az efféle törvényszegésből eredő pótlólagos nyereségek felértékelődnek. A bűnelkövetés szinte direkt következménye a pótlólagos normaszegés: az illegálisan szerzett jövedelmek után nem fizetnek adót, s annak egy részét mások (talán éppen állami alkalmazottak) korrumpálására használják fel. – A vitás [...]

– Miután a kábítószer-kereskedelem illegális, ezért más törvénybe ütköző cselekedetek büntetéséből származó pótlólagos költségek relatíve leértékelődnek, vagy az efféle törvényszegésből eredő pótlólagos nyereségek felértékelődnek. A bűnelkövetés szinte direkt következménye a pótlólagos normaszegés: az illegálisan szerzett jövedelmek után nem fizetnek adót, s annak egy részét mások (talán éppen állami alkalmazottak) korrumpálására használják fel.

– A vitás ügyek rendezésekor használt erőszak törvényellenességéből esetleg származó pótlólagos büntetés nagysága is viszonylag kisebb, illetve az abból származó pótlólagos haszon nagyobb. Mivel a bűnözőknek a vitákat a meglévő jogintézményeken kívül kell rendezniük, ezért ilyen esetekben a súlyos büntetés (halálos erőszak) alkalmazása vagy az azzal való fenyegetés többnyire az “optimális” stratégia.

– A törvény által nyújtott védelem helyett ezeknek az embereknek magánúton kell megszervezniük a maguk védelmét. Ezt a védelmet azonban, ha kell, nagyon könnyen, azaz relatíve kis ráfordítással lehet mások ellen fordítani. Ráadásul a kemény belépési korlátnak köszönhetően könnyebb kartellt kialakítani és fenntartani. Ha ugyanis valaki megszegi a kartell szabályait, akkor megbüntetésének marginális költsége a már rendelkezésre álló védelmi és erőszak apparátusok miatt kisebb. Természetesen a kartell várható szigorú büntetése miatt a kis versenytársak megjelenésétől sem kell tartania a már piacon lévőknek.

– Az önvédelmi fegyverek elterjedéséhez a tiltott kábítószer-kereskedelemhez kapcsolódó erőszakos bűnözés is hozzájárul, s ezeket a fegyvereket esetenként egyéb területeken is felhasználhatják.

– A mai árak jól ismert következménye, hogy a kábítószer-élvezők kiadásaik fedezése érdekében gyakorta követnek el bűncselekményeket, illetve folytatnak olyan tevékenységeket, amelyek ha nem is tiltottak, de a fennálló társadalmi normákat sértik.

– A kábítószer-ellenes rendőrségi csoport, illetve a tiltáshoz közvetetten kapcsolódó egyéb bűncselekményekkel foglalkozó rendőri erők más feladatokat is elláthatnának, és egy efféle átcsoportosításnak az eredményeként a munka hatékonysága más területeken javulna.

– A tiltás megszűntével felszabadulnának a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban ma lefogott, illetve elítélt bűnözőkre fordított erőforrások. A hatás persze marginális, ám az igazságügy és az ítélet-végrehajtás mai siralmas állapota mellett itt is minden megtakarított forintnak volna helye.

A cikk a szerző magánvéleményét tükrözi, s abból semmilyen következtetés nem vonható le a Figyelő szerkesztőségének álláspontjára.