ÜZLETI BIZALOM – Tavaszi toporgás

Csökkent az üzleti bizalmi index értéke márciusban. Ez a szezonális hatás ugyan szokásosnak mondható, de amíg tavaly a kereskedelmi, addig idén az ipari bizalmi mutató húzta vissza az indexet.

Kedvezőtlenebbül ítélték meg a vállalkozók helyzetüket és kilátásaikat 1998 márciusában, mint az év első két hónapjában – derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. felméréséből. Ezt tükrözi a kereskedelmi és az ipari bizalmi index átlagából képződő üzleti bizalmi index 12,5 pontos értéke, amely közel 2 ponttal alacsonyabb az előző havinál.

Viszonylag nagyobb mértékben az ipari konjunktúra index csökkent, de igazából még ez sem volt számottevő. Elgondolkodtatónak inkább azt tartják a felmérést végzők, hogy csaknem minden összetevőnél mutatkozott némi romlás. A legnagyobb változások a termelési színvonal megítélésében bekövetkezett csökkenés és a saját termelésű készletek növekedése voltak. A kapacitáskihasználási adatok azonban megnyugtatóak: a feldolgozóipar átlagában 80 százalékot jeleznek, viszonylag kis ágazati szórással. A kereskedelmi cégek összességükben javuló eladási pozíciókat, további – bár egyre lassabb – készletbővülést és alig élénkülő megrendelési szándékokat jeleztek. A következő hat hónapban várható üzleti lehetőségeket illetően a cégek kissé borúlátóbbak, mint voltak februárban. A kereskedelmi bizalmi index értéke gyakorlatilag nem változott.

Címkék: Hetilap: Röviden