TÖBBLETTÁMOGATÁS A RENDŐRSÉGNEK – Átszámolt pénz

Lezárult a kormányfő és a belügyminiszter közötti politikai vita a közbiztonság javításához szükséges lépésekről és többlettámogatásokról. A heteken át tartó számháborúnak a múlt heti kormányülés vetett véget, bár az érintettek egy darabig még ezt követően is homlokegyenest eltérő összegekről beszéltek.

Kuncze Gábor belügyminiszter a kormányülés után elégedetten nyilatkozott arról, hogy a kabinet végül 7,8 milliárd forintos költségvetési többlettámogatást hagyott jóvá a rendvédelmi feladatok ellátására. A kormányszóvivői tájékoztatón ugyanakkor az hangzott el, hogy a 9 milliárd forintos adósságállománnyal küszködő rendőrség – a Központi Bűnüldözési Igazgatóságtól (KBI) elvont pénzzel együtt – 1,5 milliárd forintot kap a közterületek fokozottabb védelemre és technikai beszerzésekre. A történetet tovább színezte, hogy egy nappal korábban a gazdasági kabinet összesen 2,8 milliárd forint megszavazását javasolta a kormánynak, a KBI-től pedig 500 millió forint átcsoportosítását kezdeményezte.

A belügyminiszter eredeti igényétől egyébiránt még a 7,8 milliárd is elmarad: a rendőrségi és a határőrizeti feladatok hatékonyabb elvégzéséhez Kuncze Gábor 12,3 milliárd forintot tartott volna szükségesnek. Annak idején Medgyessy Péter pénzügyminiszter kizártnak tartotta, hogy egy ekkora összeget kiszakítsanak a költségvetés idei 14 milliárdos általános tartalékából.

A múlt heti döntés értelmében végül a fejezetek közötti átcsoportosítással 500 millió, a költségvetés általános tartalékából pedig 800 millió forintot kap a rendőrség. A KBI 1,7 milliárdos keretéből 200 milliót utalnak át, felszabadítják továbbá a költségvetésben korábban szereplő 800 millió forintot a rendőrség szállítói tartozásainak kiegyenlítésére. Mint kiderült, az eltéréseket az okozta, hogy a belügyminiszter beszámította az összegbe a rendőrség fejlesztésére tavaly indított 3 éves program ez évre eső 3,5 milliárd forintját, valamint a tartalékkeret második félévre ütemezett 2 milliárdos részletét is.

Címkék: Hetilap: Röviden