RÉSZVÉNYPIACOK – Rekordidő

A vezető nyugat-európai és amerikai tőzsdéken kívül számos feltörekvő piacon is rekordzuhatag örvendeztette meg a befektetőket. A történelmi magasságokban jegyzett indexek és részvényárak láttán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is rég nem tapasztalt optimizmus jellemzi a kereskedést.

Január közepéhez képest immár 18-19 százalékkal érnek többet az amerikai részvények, miután az árfolyam-emelkedés az Egyesült Államokban a múlt héten is folytatódott. A német részvények értéke átlagosan 20 százalékkal múlja felül a két hónappal ezelőttit, miközben a frankfurti börze indexe pénteken átlépte a bűvös 5000 pontos álomhatárt. Hasonló rekordokkal büszkélkedhet a londoni és a párizsi tőzsde is.

A fejlett tőkepiacok szereplőit több mint másfél hónapja örvendeztető rekordok a BÉT-et is elérték. Múlt csütörtökön a BUX értéke – minden korábbi rekordját megdöntve – napon belül 8800 pont fölé emelkedett, majd 8786,63 ponton zárt.

A Mol-részvények sikeres kibocsátása után (lásd másik írásunkat) több száz milliárd forintnyi vételi igény maradt kielégítetlenül, így a magyar értékpapírpiac iránt felcsigázott külföldi befektetők rávetették magukat a prominens hazai kibocsátók papírjaira. A kereslet megugrását az is segítette, hogy a vezető brókercégek felfelé módosították egyes társaságok éves nyereség-előrejelzéseit.

Bár az elmúlt napokban a Matáv illetékesei – a külföldön és itthon tartott befektetői körúttal – elsősorban a keddi kötvénykibocsátás sikerét kívánták megalapozni, a részvények múlt heti 15 százalékos áremelkedése láttán úgy néz ki, hogy nem csak a kötvények iránt nőtt meg a befektetők étvágya. Előzetes információk szerint egyébként az intézményi befektetők túljegyezték a 10 milliárd forint értékben felkínált kötvénypakettet. (A tranzakció részleteiről lásd cikkünket a Figyelő 1998/12. számában.)

A hazai befektetők visszatért optimizmusát híven tükrözi, hogy a határidős BUX-piacon az elmúlt hetekben 17-18 százalékra csökkent kamattartalom ismét 20 százalékig emelkedett. Igaz, a növekedést a fedezeti ügyletkötők pozícióinak zárása is segítette. (Ezen szereplők a jóval magasabb kamattartalmak idején a BUX kosarával azonos összetételű részvényportfoliót vásároltak az azonnali piacon, és BUX-ot adtak el határidőre. A tisztes profitot hozó pozíciók zárásakor e részvényeket eladják, s vevőként jelennek meg a határidős piacon.) Bár a múlt heti látványos áremelkedést követően a hét elején kisebb korrekció volt megfigyelhető a BÉT-en, a magyar papírok iránti kereslet a fedezeti ügyletek zárása miatt megnövekedett részvénykínálatot is számottevő áresés nélkül felszívta.

Némi óvatosságra intenek viszont az amerikai részvénypiacokról a közelmúltban megjelent egyes elemzések. Ezek szerint a távol-keleti válság miatt a második negyedévtől kezdve számos tengerentúli társaság nyereségkilátása romlani fog. A közeljövőt tekintve ennek ellenére bizakodásra adhat okot, hogy a japán pénzügyi év jövő heti zárását követően a felkelő nap országának befektetői ismét aktív szereplői lesznek a különböző értékpapírpiacoknak. A japán kormány csütörtökön nyilvánosságra kerülő újabb reformintézkedésivel kapcsolatban ugyanis szkeptikusak a várakozások, mivel az előzetes információk szerint az adóterheket továbbra sem mérséklik. Ez pedig azzal járhat, hogy a kirajzó japán tőke egyrészt a konverziók miatt tovább gyengíti a jent, másrészről pedig pótlólagos keresletet támaszt a különböző piacokon a részvények és a kötvények iránt.