AZ ÁPV RT. TERVEI – Szűnni nem akaró

A várakozások szerint költségvetési nyomás nélkül is 40 milliárddal túlteljesíti utolsó költségvetési befizetési tervét az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. A választások után várhatóan megszűnő társaság a tartós állami vagyon holding típusú kezelését, vagyis a szervezet továbbélését szorgalmazza.

A privatizáció kezdetekor létező 1703 állami társaságból 1997 végére 297 olyan maradt, amelyikben az ÁPV Rt.-nek tulajdonrésze van. Ez a kör pontosan 522 milliárd forint értékű jegyzett tőkét képvisel, melyből 319 milliárdnyi privatizálható. A szervezet az idén 123 milliárd forintnyi vagyont akar eladni. Ebből, illetve a kárpótlási jegy bevonásából 134 milliárdos bevételt terveznek. Saját működésre 3, reorganizációra 17, vagyonhasznosításra 27,3 milliárdot adnak ki, a magánosítás költségei pedig 7,3 milliárdra rúgnak.

A bevételekből 89,7 milliárdot kell befizetni a költségvetésnek. Mészáros Tamás, a vagyonkezelő elnöke szerint azonban – a Mol Rt. részvényeinek múlt heti tőzsdei eladása után – a valós összeg az év végén akár 130 milliárdra is felmehet.

Már bizonyos, hogy nem kerül kalapács alá a privatizálandó vagyon 38 százalékát megtestesítő Magyar Villamos Művek Rt., s nem tervezik a Malév értékesítését sem. Az energiaiparból az idén a Mol Rt. és a Bakonyi Erőmű Rt. már megvalósult részvényértékesítése mellett csupán a Vértesi Erőmű eladása várható. A Volán-csoport magánosítási koncepciójának kidolgozása évek óta folyik, a társaságok eladásához azonban a hároméves buszrekonstrukció beindítására lenne szükség. Ehhez az ÁPV Rt. 5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást adott.

A jelentős idei tranzakciók között szerepel a Hungexpo Rt., a Hungaropharma Rt., a CD Hungary Rt., a Hajógyári Sziget Kft., az Ikarus Rt., a Hungarocamion Rt. (két utóbbi már elkelt), továbbá az ingatlanforgalmazó cégek zömének eladása. A meglévő kisebbségi portfoliók döntő része gyűjtő társaságba kerül, az Antenna Hungária Rt. tőkéjét pedig 3,5 milliárddal megemelik.

A vagyonkezelő kiadásai között számolnak az környezetvédelmi garanciákkal, a válságkezelésre fordítandó pénzekkel, vagy az eladásokban vállalt “egyéb” kötelezettségekkel. Napirenden szerepel a magánosítás őskorszakából maradt privatizációs ellenértékhányad-igények kielégítése is. A kárpótlási jegyekért felkínálandó vagyonról pedig talán még ezen a héten döntenek.

Az idei valószínűleg az utolsó év lesz az ÁPV Rt. életében. A továbbiakat illetően a társaság az egyetlen holdingra építő megoldást támogatja. Mészáros Tamás szerint nemzetgazdasági szempontból sem lehet közömbös, hogy az állami vagyon hosszú távú kezelésekor kívülről jött új apparátust kell-e felépíteni, vagy egy meglévőre lehet támaszkodni.

Címkék: Hetilap: Röviden