A MOL RÉSZVÉNYKIBOCSÁTÁSA – Betankoltak

A kibocsátási ár messze felülmúlta, az allokált részvénymennyiség viszont jócskán alulmúlta a várakozásokat a Mol-részvények legutóbbi nyilvános forgalomba hozatalakor. Az olajpapírok iránt érdeklődő befektetők számára kedvezőtlen hírek a forgalmazásban közreműködő brókercégek eredményes munkáját dicsérik. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. ezáltal - a tranzakciós költségek levonása után - 63 milliárd forintnyi bevételre tehetett szert, ami több milliárddal túllépte az előirányzottat.

Valamelyest meghaladta a Mol Rt. alaptőjének 10 százalékát azon részvénycsomag értéke, mely az olajipari társaság legutóbbi – s előreláthatólag jó ideig utolsó – nyilvános forgalomba hozatala során került új tulajdonosokhoz. Ezáltal az állami hányad 25 százalék plusz 1 részvényre csökkent. A bel- és külföldi intézményi befektetők több mint ötszörösen jegyezték túl a számukra felkínált 8,088 millió darabos (az alaptőke 8,22 százalékát kitevő) pakettet. A lakossági kibocsátás során a hazai kisbefektetők a 150 ezret meghaladó jegyzési íven több mint 6,2 millió részvényre nyújtottak be vételi igényt, szemben a korábban számukra félretett 984 ezer papírral.

A többszörös túlkereslet láttán az ÁPV Rt. 1,476 millió részvénnyel megnövelte a kisbefektetőknek szánt pakettet az intézményi csomag terhére, de még így is csupán 16 papírt kaphatnak a magánszemélyek a kártyaleosztásos allokációt követően. A korábbiakhoz hasonlóan a határon túli intézmények körében túlsúlyban voltak az angolszász befektetők: a papírok 38 százaléka az Egyesült Államokban, 28 százaléka pedig az Egyesült Királyságban talált gazdára. A részvények egynegyede a határokon belül, a magyar intézmények körében kelt el, a fennmaradt 9 százalékon pedig egyéb külföldi befektetők osztoznak. A forgalmazó brókercégek ezenkívül 989 ezer részvényre vételi opcióval rendelkeznek, amivel a papírok múlt heti tőzsdei áremelkedése láttán feltehetőleg élni is fognak.

A kibocsátási ár némiképp meglepően alakult. Az intézmények számára 30 dollárban (6330 forintban) határozták meg a részvények árfolyamát, a hazai kisbefektetők pedig a korábban nyilvánosságra hozott 6100 forintos maximumáron juthatnak azokhoz. A várakozásokat messze felülmúló árfolyam ellenére az utóbbi napok tőzsdei eseményei kárpótolhatták a befektetőket, miután a részvények jegyzése 6800 forintig kúszott fel.