GLOBEX-KÖTVÉNYEK – Kibocsátós bűnök

Újabb, ezúttal már a maximális összegű, 2 millió forintos bírságot vetette ki kedden az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF) a Globex Holding (GH) Rt.-re. A két héttel korábbi 1 milliós büntetés ellenére sem került rá ugyanis az óriásplakátokra és a szórólapokra, hogy a március 26-ig még jegyezhető Globex 2000 kötvények a szokásosnál kockázatosabbak. A következő szankció - lapzártánk után - a jegyzés felfüggesztése, végül a kibocsátási engedély visszavonása lehet.

Január közepén kérte a GH Rt. a felügyeletet, hogy engedélyezze a legalább 500 millió, legfeljebb 2 milliárd forint értékűre tervezett kötvénykibocsátásának tájékoztatóját. Ám az engedélyre – több hiány pótlását követően – csak február 23-án került pecsét. A felügyelet már ekkor, vagyis a jegyzés március 2-i kezdését egy héttel megelőzően kötelezte a céget, hogy a 22 hónapra 42 százalékos hozamot ígérő befektetést népszerűsítő valamennyi hirdetésben, reklámban és a befektetők tájékoztatására szolgáló információs anyagban szerepeljen az a kitétel, hogy “a kötvény a tőkepiacon szokásos mértéket meghaladó kockázatot jelent”.

Szakmai körökben egy ideje tartja magát az a feltételezés, mely szerint a GH Rt. legalábbis “ügyesen” forgatja a tőkéjét. Ennek lényege, hogy a kötvénykibocsátásokból befolyt összegek fedezetet nyújtanak a lejáró hitelek törlesztéséhez, amikor pedig az értékpapír-tulajdonosok pénzét kell kamatostul visszaadni, akkor a bankoktól felvett kölcsönök jelentik a megváltó mannát. Nem csoda, hogy a Figyelő értesülései szerint az ÁPTF csak azt követően adta áldását a szóban forgó kibocsátásra, miután harmincegynéhány takarékszövetkezet egybehangzóan állította: a Globex különböző módokon – törlesztés, átütemezés és hasonlók – rendezte tartozását.

Lapunk érdeklődésére Meruk József, a holding sajtótanácsadója emlékeztetett arra, hogy a kibocsátási tájékoztatóban részletesen taglalták a takarékszövetkezetek által nyújtott jegyzési hitelek sorsát. Eszerint azokat a GH Rt. 1995-től folyamatosan vásárolta meg. A cég és a Globex Brókerház Rt. 1997 elején tett visszavásárlási ajánlatot a jegyzési hitelekre. A takarékszövetkezetektől megvásárolt követelések ellenértéke összességében megközelítette a 330 millió forintot, melyből 1998. február 3-ig 180,2 milliót egyenlítettek ki, míg 1998 és 2000 között 149,7 millió forintot kell törleszteni. A prospektus szerint a takarékszövetkezetekkel szemben fennálló kötelezettségállomány nem haladja meg a GH jegyzett tőkéjének 10 százalékát.

Ami pedig a Globex teljes hitelállományát illeti, az február közepén alig valamivel volt több 650 millió forintnál. Mégis sokakban élt a kétség, hogy a holding vagyona és gazdálkodása esetleg mégsem nyújt majd fedezetet a kötvények törlesztésére. E gyanú abból a tényből táplálkozhat, hogy az 1997. december 31-i állapot szerint a cég kötelezettségei 2 milliárd forintot tettek ki. Sokan elfelejtik azonban – hangsúlyozta Meruk József -, hogy a társaság az előző kötvényei tulajdonosainak idén januárban törlesztett, 1,4 milliárd forintot.

Ami biztos: a mostani kötvény fedezeteként megadott ingatlanok egy része nincs a kibocsátónál. E tényt a társaság vezérigazgató-helyettese, Vellai Györgyi is elismerte a Magyar Hírlap március 13-i számában, mondván: a kibocsátási tájékoztatóban taglalt hároméves üzleti tervükben valóban szerepelnek olyan ingatlanok, melyeket csak a jövőben kívánnak megszerezni. Ezzel nincs is semmi gond, amennyiben a birtokbavétel a kötvények lejártáig, azaz 2000 januárjáig megtörténik.

Ám a jegyzés indulásakor hiányzott a kötvény kockázatosságára utaló megjegyzés, s a 42 százalékos hozam sem került “közös nevezőre”. Pedig az utóbbira hivatott egységes hozammutatóból bárki könnyedén megállapíthatta volna, hogy a Globex “évszázados” befektetése éves szintre vetítve mindössze 20,22 százalékkal ér fel. Márpedig ez már nem is annyira vonzó, ha például csak azt vesszük, hogy a hétfőn kibocsátott 1 éves futamidejű jegybanki kötvények 19,25 százalékos kockázatmentes hozammal kecsegtetnek.

Ezek ellenére a felügyelet március 5-i határozatában mindössze a kockázatosságra utaló kitétel szerepeltetésére kötelezte a társaságot, méghozzá – mint az az ÁPTF e hét eleji tájékoztatóján kiderült – március 16-i határidővel. Még ez előtt, március 12-én azonban már 1 millió forintos bírságot is kiszabtak, minekutána a szóban forgó kötvény tájékoztatójából a Budapest IX. kerületében lévő, Globex-tulajdonú Haller Bevásárló Központot terhelő jelzálog “kifelejtődött”. Bár az utóbbi objektum felépítésére kiszemelt telek a GH Rt. kizárólagos tulajdonában van, ám 350 ezer dollár értékű követelés és annak járulékai fejében egy liechtensteini cég arra jelzálogjogot jegyeztetett be.

Kérdés, vajon érhetik-e még meglepetések a befektetőket a jövő csütörtökig tartó jegyzés során? Az mindenesetre már biztos, hogy az egységes hozammutatót hiába is keresik az érdeklődők. Ezzel együtt, a felügyelet nem tartja aggasztónak a Globex-kötvény visz-szafizetésének esélyét. Persze nem zárható ki, hogy bizonyos körülmények hatására e megítélés a következő két év során megváltozik. Ez azonban valamennyi kockázatos befektetésre (értsd: nem állampapírra) igaz lehet. S az is tény, hogy a Globex a korábbi kötvénykibocsátásaiból befolyt összegeket az utolsó fillérig visszafizette.