A TÉSZ-TAKARÉKSZÖVETKEZETEK EREDMÉNYEI – Kártyát vetnek

Ugrásszerű bővülésről adott számot az a 14 takarékszövetkezet, amely nem vesz részt a Takarékbank ernyője alatt működő, 225 tagot számláló Országos Takarékszövetkezeti Szövetségben (OTSZ). A kicsik mérlegfőösszege tavaly 9 milliárd forinttal bővült, s közülük 7 már a kártyaüzletágba is belevágott.

A Takarékszövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségéhez (TÉSZ) csatlakozók még 1993 végén kötöttek együttműködési megállapodást egymással. Az ország 8 megyéjéből verbuválódott tagok az elmúlt évet előzetes adatok szerint összesen 39,2 milliárd forintos mérlegfőösszeggel zárták. Ez az előző évhez képest 9 milliárdos bővülést jelez, a kör együttes adózás előtti eredménye ugyanakkor csupán 12 százalékkal emelkedett. A saját tőke ugyancsak megugrott: 600 milliós növekedéssel elérte a 3,1 milliárd forintot, míg az együttes betétállomány 8,5 milliárd forinttal, a hitelállomány pedig 1,4 milliárd forinttal gyarapodott. Utóbbi növekmény közel fele lakossági célú hitelből, a másik fele pedig zömében kisvállalkozási (főként mezőgazdasági termelési) kölcsönökből tevődött össze.

A szövetségi tagok közül tavaly a Siklós és Vidéke Takarékszövetkezet járt az élen, két új szolgáltatás bevezetésével. Egyfelől – a Magyarországi Volksbankkal közösen – elsőként indította el kártyaüzletágát, amelyhez kapcsolódóan év végére már közel 5 ezer kibocsátott plasztiklapot mondhatott magáénak. Példáját az esztendő vége felé további fél tucat szövetkezet követte. Úttörő szerepe volt Siklósnak a devizaszámla-vezetés megkezdésében is; e szolgáltatást is a Volksbankkal karöltve vezették be; időközben Füzesabony is felkészült a devizális művelet bevezetésére. A TÉSZ tagoknak egyébként – ellentétben az OTSZ-szel, amelynek a Takarékbank a csúcsbankja – a Magyarországi Volksbank nem ernyőbankja, csupán üzleti partnere.

Címkék: Hetilap: Röviden