PARLAMENTI PÁRTOK FONTOSABB ELKÉPZELÉSEI

Fidesz FKgP KDNP MDF MDNP MSZP SZDSZ Átlagos GDP-növekedés a következő években (százalék) 5-7 6-7 3-4 4-6 n. a. 4-5 5 Inflációellenes intézkedések Érdekegyeztetésen alapuló béralku; indokolatlan költségek áthárításának megszüntetése; az árfolyam-leértékelés ütemének csökkentése, összhangban a jövedelemfolyamatokkal és a külkereskedelmi változásokkal. A forint leértékelésének megszüntetése; a közterhek csökkentése. A forint árfolyamának stabilizálása a külföldi valutákkal [...]
Fidesz FKgP KDNP MDF MDNP MSZP SZDSZ
Átlagos GDP-növekedés a következő években (százalék) 5-7 6-7 3-4 4-6 n. a. 4-5 5
Inflációellenes intézkedések Érdekegyeztetésen alapuló béralku; indokolatlan költségek áthárításának megszüntetése; az árfolyam-leértékelés ütemének csökkentése, összhangban a jövedelemfolyamatokkal és a külkereskedelmi változásokkal. A forint leértékelésének megszüntetése; a közterhek csökkentése. A forint árfolyamának stabilizálása a külföldi valutákkal szemben; a folyó fizetési mérleg pozitívvá tétele; a hitelkamatok 10 százalék alá csökkentése. Az adó- és járulékteher szintjének mérséklése; folyamatos teljesítménykényszer; a kormány szavahihetőségének javítása. Államháztartási reformlépések; inflációellenes kamatpolitika; az államilag gerjesztett áremelések visszafogása. Az államháztartás GDP-hez mért hiányának 3 százalék alá csökkentése; bérmegállapodások. Az államháztartási hiány további csökkentése a kiadások mérséklésével; árfolyampolitikai lépések a jegybankkal együttműködve; a belföldi beszállítói program erősítése, az importhelyettesítés és az export ösztönzése.
Az adó- és járulékrendszerben tervezett változtatások Az szja- és áfa-kulcsok mérséklése; a családi típusú adóztatás megteremtése; a jövedelmek helyett a fogyasztás adóztatása. A 0 százalékos kulcsú szja-kategória bevezetése; családi jövedelemadózás; a 25 százalékos áfa-kulcs 5 százalékpontos mérséklése; a lakásépítés áfa-jának visszaigényelhetővé tétele; a munkáltatói járulék 10-15 százalékponttal való csökkentése. A többgyermekes családok adóterheinek csökkentése; adókönnyítés a kutatások, fejlesztések és a beruházások előmozdítására; adókedvezmények a kis- és középvállalatoknak. Az adó- és járulékteher szintjének mérséklése; az adókedvezmények kiterjesztése; az adóztatás eljárási rendjének egyszerűsítése. Az adózás lakóterülethez, illetve településhez való kötése; az szja szerkezeti átalakítása (tarthatatlan az alacsony jövedelmek magas adószintje és a legmagasabb adószint alacsony értékhatára). A tb-járulék csökkentése. A bérekhez kapcsolódó adójellegű terhek mérséklése; a családi gazdaságba visszavonult, jelentős pénzjövedelemmel nem rendelkező állampolgárok csoportját ne sújtsa adó- és tb-teher.