FEJLESZTÉSEK FINANSZÍROZÁSA – Hozott anyagból

A Matáv-beruházások értéke ettől az esztendőtől a korábi évi 500 millió dollárról várhatóan 450 millió dollárra csökken. Az invesztícióit eddig főként hitelekből finanszírozó társaság egyre nagyobb arányban támaszkodik saját forrásaira.

A Matáv szempontjából az elmúlt év legfontosabb tőkepiaci eseménye a társaság részvényeinek egyidejű budapesti és New York-i tőzsdei bevezetése volt, jóllehet e sikeres bemutatkozás egyetlen fillér pótlólagos forráshoz sem juttatta a céget. A Matáv befektetett eszközeinek értéke a társaság tőzsdei gyorsjelentésének tanúsága szerint 361 milliárd forintról 414 milliárd forintra nőtt tavaly. A növekedést persze nem adták ingyen: a pénzügyi költségek (magyarán a hitelek után kifizetett kamatok és a hatalmas cash-flow mozgatásának tranzakciós költségei) 25 milliárdról 30 milliárd forintra duzzadtak. A céget ekkora pénzügyi kiadás vállalására a tavalyi év végi nettó 152 milliárd forintos hitelállomány késztette, melyet viszont a gyors ütemű, a régió egyik legfejlettebb távközlési infrastruktúráját eredményező fejlesztések tettek szükségessé.

A hitelállomány további növelésére, úgy tűnik, nincs szükség. A cél most a jelenleg hozzávetőleg egyharmadnyi forintforrás arányának növelése, illetve az árfolyam-kockázattal járó devizaforrások részesedésének visszaszorítása. Ennek érdekében tavaly ősszel 10 milliárd forintos szindikált hitelt vett fel a cég egy kizárólag hazai bankokból álló csoporttól.

Ha a forint-, illetve devizakölcsönök arányával nem is, a hitelállomány 5 éves átlagos futamidejével már elégedettek a cég vezetői. A pozíciók erősödésére utal az is, hogy a fejlesztéseket tavaly 82 százalékban már saját forrásokból (a 41 milliárdos értékcsökkenési leírásból és a 36 milliárdos nettó eredményből) fedezték, s ez az arány Csák János pénzügyi igazgató szerint az idén tovább növekszik majd. Az persze kérdés, hogy a fejlesztések tőkeigényének teljes “belső fedezettsége” esetén mihez kezd a távközlési társaság: új befektetési területeket keres, vagy netán bővíti a ma mindössze 12 millió forint névértékű saját részvényeinek állományát.

Az idei év végén lejár a Matáv 100 százalékos adómentességének időszaka – jövőre legfeljebb 60 százalékos kedvezményt élvezhet a cég. Ez azonban Csák szerint nem változtat a társaságon belüli forrásképződés dinamizmusán.

A mellékletet Regős Zsuzsa szerkesztette