Tűréshatár

BŰNÖZÉSI HULLÁM. Utcai gyilkosság áldozata lett Fenyő János ismert üzletember, a Vico Rt. elnök-vezérigazgatója. E merénylet, illetve más súlyos bűncselekmények nyomán Horn Gyula miniszterelnök a közbiztonság javítását követelte. A kormány intézkedéseket tervez a határőrizet megszigorítására is, amelynek esetleg része lehet a vízumkényszer bevezetése egyes szomszédos államokkal szemben. VISSZAADTUK A KÖLCSÖNT. Magyarország e héten visszafizette a [...]

BŰNÖZÉSI HULLÁM. Utcai gyilkosság áldozata lett Fenyő János ismert üzletember, a Vico Rt. elnök-vezérigazgatója. E merénylet, illetve más súlyos bűncselekmények nyomán Horn Gyula miniszterelnök a közbiztonság javítását követelte. A kormány intézkedéseket tervez a határőrizet megszigorítására is, amelynek esetleg része lehet a vízumkényszer bevezetése egyes szomszédos államokkal szemben.

VISSZAADTUK A KÖLCSÖNT. Magyarország e héten visszafizette a Nemzetközi Valutaalap felé még fennálló tartozását, mintegy 158 millió dollárt, mégpedig a hitel határidejének lejárta előtt: ez 6,0-6,5 milliárd forintos kamatmegtakarítást jelent. Hazánknak az 1982-es csatlakozása óta most először nincs tartozása a Valutaalappal szemben.

HATÁSTALAN GYORSJELENTÉSEK. A vezető európai tőzsdéken rendre emelkednek az árfolyamok, ám a nagy nyugati intézményi befektetők a feltörekvő piacokon továbbra is óvatosnak mutatkoznak. Ezt jelzi az is, hogy a többségében igen kedvező vállalati beszámolók közzététele nyomán sem élénkült meg a hét elején a Budapesti Értéktőzsde, sőt hétfőn – a forgalom jelentős lanyhulása mellett – több mint száz ponttal csökkent a BUX. Igaz, kedden az index végül is visszaállt a korábbi szintre.

BANKI MÉRLEGEK: VEGYES KÉP. Tizenegy bank tette közzé a napokban gyorsjelentést az 1997-ben elért eredményekről. Az előzetes, még nem auditált adatok alapján összeállított beszámolók szerint a hitelintézetek mérlegfőösszege az esetek többségében emelkedett. Az eredményesség szempontjából már kevésbé egységes a kép; a Postabank például 3,8 milliárd forintos veszteséggel zárt (itt némileg a mérlegfőösszeg is csökkent), s a többi tíz bank közül is csak ötnek az eredményessége javult 1996-hoz képest.

MAGAS JANUÁRI INFLÁCIÓ. Az idei első hónapban tavaly decemberhez viszonyítva 3,0 százalékkal nőttek a fogyasztói árak (lásd a grafikont), miközben a hó végén a 12 havi inflációs ráta 17,7 százalékot tett ki – adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A januári áremelkedésből 1,5 százalék volt a központi, illetve önkormányzati intézkedések hatása. A tavalyi évkezdetkor az egyhavi infláció 3,7 százalékot, míg a 12 havi 18,9 százalékot mutatott.

KEVESEBB FOGLALKOZTATOTT. Tavaly kismértékben csökkent a nemzetgazdaságban foglalkoztatottak állománya, amely az év végén 3,6 millió főből állt; a létszám egyedül az 54,3 százalékos termelésnövekedést produkáló gépiparban nőtt, mintegy 10 százalékkal. Az egyik legfontosabb ipari hatékonysági mutató, az élőmunka reál egységköltsége 10 százalékkal mérséklődött; a javulás szintén főként a gépipar teljesítményének volt köszönhető.

CSALÓDOTT ÉLETBIZTOSÍTÓK. Tavaly csaknem 195 milliárd forint díjbevételt könyvelhettek el a biztosítók. A hazai piacon működő 20 társaság összbevételéből 130 milliárd forintnyi rész a vagyonbiztosításokból folyt be. Az életbiztosítási piac növekedése megtorpant: az előre jelzett 75-80 milliárd forint helyett csak 65 milliárdos árbevételt sikerült elérni ebben az üzletágban.