RÁBA – Amerikai járat

Terven felüli, 38 milliárd forintos árbevételről számolhatott be a nagyközönségnek a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár. A bevételek 37 százalékos növekedése az értékesítési mennyiség 15 százalékos bővülésének, illetve a dollár erősödésének tudható be. Az export összértéke megközelítette a 25 milliárd forintot – a legfontosabb külföldi piacra, az Egyesült Államokba irányuló kivitel elérte a 70 millió [...]

Terven felüli, 38 milliárd forintos árbevételről számolhatott be a nagyközönségnek a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár. A bevételek 37 százalékos növekedése az értékesítési mennyiség 15 százalékos bővülésének, illetve a dollár erősödésének tudható be. Az export összértéke megközelítette a 25 milliárd forintot – a legfontosabb külföldi piacra, az Egyesült Államokba irányuló kivitel elérte a 70 millió dollárt. Emellett Latin-Amerikában 16,4 millió dollár értékben adtak le termékeket (ebből 12,9 millióval Brazília részesedett). Így az Amerikába irányuló magyar kivitel közel egyötödét továbbra is a Rába adta. A cég piacai között egyre markánsabb szerephez jutnak az ázsiai országok is: az ide jutó export megközelítette a 20 millió dollárt. A Rába összbevételének 86 százalékát egyébként járműipari főegységek (főként futómű termékek) és komplett hajtásláncelemek értékesítése teszi ki.

A fedezeti hányad 2,5 százalékpontos csökkenése elsősorban annak tudható be, hogy egy korábban nyitva szállított tétel pénzügyi rendezésére 1996-ban került sor, és ez akkor költségvonzat nélküli többletbevételként jelentkezett. Az üzemi tevékenység 1,9 milliárd forintnyi nyeresége 33,4 százalékkal haladta meg a bázist. A szabad pénzeszközök befektetésével elért nyereség fedezni tudta a tetemes (bár csökkenő) kamatköltségeket, illetve árfolyamveszteségeket. Így a tavalyelőtti 102 milliós pénzügyi veszteséget 1997-ben 115 millió forintos nyereség váltotta fel. Az adózás előtti eredmény a korábbi kétszeresére, közel 2 milliárd forintra nőtt.

A múlt év végén nyilvánosan forgalomba hozott részvények tulajdonosainak nem kellett sokat várni az áhított extraprofitra, ugyanis a tőzsdei bevezetést követően egyből megduplázódott a papírok jegyzése. (Ez elsősorban a kibocsátás során alulárazott részvényeknek tudható be.) Amennyiben az ágazat fellegvárai közé tartozó Rába lépést tud tartani a gazdaság növekedését meghaladó mértékben gyarapodó hazai gépiparral (erre az elemzők szerint minden esély megvan), akkor a részvényeinek árfolyama is tartogathat még kellemes meglepetéseket.