PRÍMAGÁZ – Kirázta a meleg

Nem kényeztette el tavaly az időjárás az energiahordozók forgalmazására szakosodott cégeket, így többek között a Prímagázt sem. Az enyhe tél miatt a főszezonban számottevően megcsappant az érdeklődés a palackos gáz iránt, így az év eleji előrejelzéseknél jóval szerényebb nyereségről számolhatott be a társaság vezetősége. Sovány vigasz, hogy a Prímagáz eközben megőrizte részesedését a piacon. Az [...]

Nem kényeztette el tavaly az időjárás az energiahordozók forgalmazására szakosodott cégeket, így többek között a Prímagázt sem. Az enyhe tél miatt a főszezonban számottevően megcsappant az érdeklődés a palackos gáz iránt, így az év eleji előrejelzéseknél jóval szerényebb nyereségről számolhatott be a társaság vezetősége. Sovány vigasz, hogy a Prímagáz eközben megőrizte részesedését a piacon.

Az értékesített gázmennyiség csökkenése ellenére a nettó árbevétel 17,6 milliárd forintról 20 milliárd forintra nőtt, köszönhetően az áremeléseknek. (A forint folyamatos leértékelése és az infláció miatt az utolsó negyedévben 17, illetve 22 százalékkal emelték meg a palackos és a tartályos gáz árát.)

Az amortizációs költségek 60 százalékos gyarapodása a 3 évvel ezelőtt megkezdett ambiciózus beruházási politikának tudható be. A tartályos beruházások értéke tavaly meghaladta az 1,1 milliárd forintot (ez magában foglalja a falugázas rendszerek kiépítését és a tartályautókat is). A Prímagáz 600 millió forint értékben vásárolt gázpalackokat a sérültek, illetve leselejtezettek helyettesítéséhez, továbbá az új telephelyek ellátásához. Korábban a töltött palackok súlyának ingadozása miatt számos panasz érkezett. Ezek kivédése érdekében minden telepet felszereltek mérleggel, ami összesen 140 millió forintot vitt el.

Az alaptőke-emelésből befolyt összegből a cég kötelezettségeit is mérsékelték. A még így is magas hitelállomány a beruházásokból adódó megnövekedett finanszírozási igényekkel magyarázható. Ennek ellenére, a pénzügyi eredmény 90 millió forintos javulása – a forintpiaci kamatok mérséklődésével párhuzamosan – főként a kamatkiadások csökkenésének köszönhető. Az adózott nyereség 1,6 milliárd forintról csupán 1,7 milliárd emelkedett; ez a korábbi évekhez képest visszafogott növekedésről tanúskodik.

Az időjárási “viszontagságok” miatt csalódást keltő eredmény a részvények árfolyamában is tükröződött: a papírok jegyzése felére esett a tavasz óta. Mivel az “enyhülés” idén is folytatódott, úgy tűnik, a társaságnak 1998-ban is a meleg lesz a legnagyobb ellenfele. Az olaj világpiaci árának utóbbi időszakban tapasztalható esése viszont minden bizonnyal a gázárak mérséklődését is maga után vonja, ami a beszerzési költségek csökkenését eredményezheti. A tavalyi nyereséggel és a részvények 6000 forintot alig meghaladó árával kalkulálva a P/E-mutató 13 körüli: ennek alapján a Prímagáz-papír nem tekinthető olcsónak. Ez egyben azt is előrevetíti, hogy ha tartósan enyhe marad az időjárás, akkor a részvények árfolyamának emelkedése is hónapokig várathat magára. Ezen csak az alacsony nagykereskedelmi gázárakban rejlő profittartalék segíthet.