PICK SZEGED – Felhizlalva

Változások éve – ez volt a Pick Szeged életében az 1997-es esztendő. Tavaly novemberben ugyanis a győri Ringa Húsipari Rt. tagja lett a Pick-csoportnak, eközben viszont a holding megvált a Szegedi Élelmiszer-kiskereskedelmi Rt.-től (Éliker). A Ringa az elmúlt évben közel 18 milliárd forintos árbevételt ért el (minimális, 17 millió forintos eredmény mellett). Ennek megfelelően, a [...]

Változások éve – ez volt a Pick Szeged életében az 1997-es esztendő. Tavaly novemberben ugyanis a győri Ringa Húsipari Rt. tagja lett a Pick-csoportnak, eközben viszont a holding megvált a Szegedi Élelmiszer-kiskereskedelmi Rt.-től (Éliker). A Ringa az elmúlt évben közel 18 milliárd forintos árbevételt ért el (minimális, 17 millió forintos eredmény mellett). Ennek megfelelően, a Pick-csoport árbevétele idén jelentősen megemelkedik. (A magyar számviteli szabályok szerint a Ringa már az 1997-es konszolidált eredményben is teljes évvel szerepel, a nemzetközi számvitel szerint viszont csak időarányosan, tehát novembertől veszi figyelembe.)

Az Éliker eladása is szemlélteti, hogy a csoport a jövőben még inkább a szűkebb húsipari területre kíván koncentrálni. (A kereskedelmi cég nettó eredménye egyébként 51 millió forint volt, míg az árbevétel 2,2 milliárdot tett ki.)

Az immár közel 50 milliárd forintos árbevételt magáénak tudható Pick-csoport tavalyi 2,8 milliárdos nettó eredménye csupán 14 százalékkal magasabb az előző évinél. A két év azonban – az említett Ringa-konszolidáció miatt – nem igazán összehasonlítható.

A következő időszak legfontosabb feladata a Ringa integrálása, feljavítása lesz. A vállalatcsoport utóbbi éveit a felvásárlásokkal megvalósított gyors piacszerzés jellemezte. Az eredményesség javulása azonban ezzel nem tartott lépést. Most a hatékonyság növelésére terelődött a hangsúly – további nagy akvizíciókra itthon már csak a meghatározó piaci pozíciók miatt sincs nagyon lehetőség. Az évi 21 milliárd forint körüli export további bővítése ugyanakkor stratégiai kérdés. Ennek érdekében a Pick a német piacon – egy vegyes vállalaton keresztül – saját kezébe vette a nagykereskedelmi terítést. Az új formában történő értékesítés első eredményei várhatóan már az idén megmutatkoznak.

A Pick-részvények teljesítménye tavaly elmaradt az átlagtól. Az 1996 végi 9570 forinthoz képest a mai 13 700 forint körüli ár alig több mint 40 százalékos emelkedést jelent. Amennyiben azonban a cég vezetői valóban sikerrel veszik a hatékonyság növelésével kapcsolatos akadályokat, akkor a nyereség jelentékeny emelkedése jósolható. Miután erre a kérdésre csak a következő negyedéves gyorsjelentések adhatnak választ, a papírok árfolyamában addig nem várható számottevő emelkedés.