PANNONPLAST – Hódító úton

Csaknem 50 százalékot javítva, 2,1 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet a Pannonplast Műanyagipari Rt. A cég árbevétele, 49 százalékos emelkedés nyomán, 14,5 milliárd forintot ért el. A fedezeti hányad – elsősorban az egész éven végighúzódó alapanyagár-emelkedés okán – valamelyest csökkent, ám a költségnövekedést a több mint 1 milliárd forintnyi pénzügyi eredmény bőven [...]

Csaknem 50 százalékot javítva, 2,1 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet a Pannonplast Műanyagipari Rt. A cég árbevétele, 49 százalékos emelkedés nyomán, 14,5 milliárd forintot ért el. A fedezeti hányad – elsősorban az egész éven végighúzódó alapanyagár-emelkedés okán – valamelyest csökkent, ám a költségnövekedést a több mint 1 milliárd forintnyi pénzügyi eredmény bőven kompenzálta. Utóbbiban jelentős szerepe volt egy tőzsdén jegyzett vegyipari cég (vélhetően a TVK) részvényein elért árfolyamnyereségnek. A hagyományosan terjeszkedő stratégiát folytató Pannonplast beruházásokra 2,9 milliárdot költött tavaly; ennek kétharmada kapacitásbővítési, egyharmada pedig akvizíciós célokat szolgált.

A Pannonplast-csoport cégei többnyire jól teljesítettek. A holding-társaság üzemi eredménye 354 millió forinttal, közel 30 százalékkal nőtt (a tervektől csupán az LG Pannon maradt el). Az egy részvényre jutó eredménye 31 százalékkal (402 forintról 526 forintra) emelkedett, a tőkearányos adózott eredmény pedig 13,3 százalékról 16,5 százalékra javult.

A tavalyi a romániai terjeszkedés éve volt a társaságcsoportnál: a Pannonpipe-nak Kolozsvár mellett immár Constanzában is van saját működtetésű üzlete, csíkszeredai gyárában pedig az idei év első negyedévében tervezi megkezdeni a termelést. A Pannunion viszont már tavaly december óta működteti romániai élelmiszer-ipari csomagolóeszköz-gyártó kapacitásait, a holding pedig eközben Marosvásárhelyen nyitott központi kereskedelmi irodát.

Az intenzív terjeszkedés dacára, úgy tűnik, több külföldi elemző is a Pannonplast eredménynövelési lehetőségeinek csökkenését érzékeli: a múlt héten ugyanis – még 9 ezer forint feletti árfolyamszinten – eladási javaslatot tettek közzé a cég papírjaira. A részvények árfolyama ezután gyorsan 8 ezer forint közelébe, a P/E hányados pedig az őszi 20-as szintről 15-re csökkent. A társaság közeljövőjét pesszimistán megítélők egyrészt sokallják a pénzügyi műveletek nyereségének arányát az elért eredményben, másrészt a társaság számára kedvezőtlen folyamatokat prognosztizálnak a műanyag alapanyagok világpiacán. A holding-társasághoz tartozó vállalkozások többsége azonban mindettől függetlenül vélhetően eredményes évnek néz elébe, így hosszabb távon nem tűnik indokoltnak további komolyabb árfolyamesés a Pannonplast-papírok esetében.