OTP BANK – Minőségi munka

Tovább javított eredményszámain az elmúlt év utolsó negyedévében az OTP Bank: a társaság ezen időszakban csaknem 3,5 milliárd forintos adózott eredményt ért el. Az 1997-es nem konszolidált, magyar számviteli elvek alapján készített előzetes mérleg szerint a legnagyobb hazai kereskedelmi bank 15,4 milliárd forintos adózott eredményt produkált, 55 százalékkal magasabbat, mint 1996-ban. A konszern 18,5 milliárd [...]

Tovább javított eredményszámain az elmúlt év utolsó negyedévében az OTP Bank: a társaság ezen időszakban csaknem 3,5 milliárd forintos adózott eredményt ért el. Az 1997-es nem konszolidált, magyar számviteli elvek alapján készített előzetes mérleg szerint a legnagyobb hazai kereskedelmi bank 15,4 milliárd forintos adózott eredményt produkált, 55 százalékkal magasabbat, mint 1996-ban. A konszern 18,5 milliárd forintos konszolidált eredménye ennél is nagyobb ütemben gyarapodott, 68 százalékkal haladva meg az előző évit.

A mérlegfőösszeg 14,8 százalékkal bővült, s elérte a 1441 milliárd forintot. A nettó kamatbevétel 67,5 milliárd forintra rúgott. A 15,5 százalékos növekedés a terveknek megfelelő mértékű, s tükrözi a betéti és a hitelkamatok folyamatos csökkenését, a betétek növekedésének a lelassulását, illetve a hitelállomány zsugorodását.

A bank likvidításának egyre nagyobb részét helyezte ki az MNB-nél, mivel a jegybank repokonstrukciójának hozama meghaladta az állampapírok hozamszint-jét. A vállalkozói hitelezésből befolyt kamatbevételek közel 35 százalékkal növekedtek, ugyanakkor az önkormányzatok hitelállománya – és így az innen származó kamatbevétel – mintegy 43 százalékkal csökkent.

A banki hitelállomány minősége a negyedik negyedévében tovább javult: december végén a 38 milliárd forintra rúgó minősített állomány az OTP hitelportfoliójából 6,7 százalékot képviselt. Erre egyébként a bank eddig mintegy 22 milliárd forintos kockázati céltartalékot képzett.

A nem kamat jellegű bevételek elérték a 26,8 milliárd forintot. Mindenképpen kedvező a nettó jutalék- és díjbevételek 62 százalékos növekedése – ezen a jogcímen a bank 16,5 milliárd forintot könyvelhetett el. Az év során a vezérterméknek tekintett lakossági folyószámlák száma megközelítette az 1,9 milliót, a bankkártyáké pedig 1,2 millió fölé emelkedett. Kuriózumként említhető, hogy az OTP és a Magyar Külkereskedelmi Bank által fele-fele arányban alapított Air Invest tavaly decemberben megvásárolta az Alitaliától a Malév 35 százalékos részvénypakettjét.

Az OTP Bank Rt. saját tőkéje a mérlegforduló napján elérte a 62,5 milliárdot; az egy darab 1000 forintos névértékű részvényre jutó saját tőke 2234 forint. A bank vezetése az 1996-os év után kifizetett 12 százalékos osztalékszint emelését tervezi: ezúttal feltehetőleg 14 százaléknál valamivel magasabb osztalékot zsebelhetnek be a részvényesek.

A részvénykönyv szerint egyébként a belföldi illetőségű tulajdonosok 50 százalék feletti részt birtokolnak – 23,8 százalék belföldi intézmények, 34,7 százalék pedig magánszemélyeké. Igazán nagy tulajdonosa azonban nincs a társaságnak; az Egészségbiztosítási Önkormányzat 9,54, míg a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat 8,44 százalékos pakettel rendelkezik.

Az OTP-részvény az elmúlt néhány hónapban egyébként a befektetők kedvencévé vált a Budapesti Értéktőzsdén, s az őszi állami kibocsátás óta mintegy 2500 forintos árfolyam-emelkedést produkált. A mostanság jellemző 8500 forintos árfolyamon mintegy 12-es P/E mutató adódik, amely jellemzően magasabb a versenytárs bankokénál. Igaz, az OTP bankrendszeren belüli helyzete is sokkal erősebb, növekedési kilátásai pedig stabilabbak, mint kisebb versenytársaié.