MOL – Árrésen voltak

Jó néhány elemző várakozásait meghaladta a Mol tavalyi 30,8 milliárd forintos mérleg szerinti eredménye. A magas profit mindenekelőtt a feldolgozási-kereskedelmi üzletágnak köszönhető, amely 10 milliárd forintról 23,8 milliárdra növelte nyereségét. A megugrás a kedvező kőolajbeszerzési árak nyomán növekvő finomítási árrésnek, illetve a hasonlóan javuló belföldi és exportkereskedelmi árréseknek volt betudható. Nagyot lendítettek a teljesítményen az [...]

Jó néhány elemző várakozásait meghaladta a Mol tavalyi 30,8 milliárd forintos mérleg szerinti eredménye. A magas profit mindenekelőtt a feldolgozási-kereskedelmi üzletágnak köszönhető, amely 10 milliárd forintról 23,8 milliárdra növelte nyereségét. A megugrás a kedvező kőolajbeszerzési árak nyomán növekvő finomítási árrésnek, illetve a hasonlóan javuló belföldi és exportkereskedelmi árréseknek volt betudható. Nagyot lendítettek a teljesítményen az 1996-ban megkezdett hatékonyságjavítási programok is, melyek összességében a vártat jóval meghaladó, 11,3 milliárd forintos megtakarítást hoztak.

A gázüzletág sokszor hangoztatott veszteségessége a tavalyi év utolsó szakaszában – az áremelések és különösen az importárak csökkenése után – már nem volt igaz: az értékesítés ekkor már nyereségesre fordult. Igaz, ez nem tudta pótolni az előző negyedévekben felhalmozódott veszteségeket. A Mol kimutatásai szerint a teljes tavalyi ráfizetés az üzletágon összesen 8,5 milliárd forintra rúgott. Ez legnagyobb részben készletfinanszírozási kiadásokból, s közel hasonló mértékben az e területre allokált hitelkamatokból és központi költségekből tevődött össze. Az utolsó negyedév nyereségessége mindemellett még nem tekinthető állandó tendenciának; ez elsősorban a világpiaci árak kedvező alakulásának volt köszönhető. A cég amúgy szeretné elérni a gázárszabályozás teljes felülvizsgálatát, amelyre elvben ígéret is van. Mándoki Zoltán vezérigazgató szerint megvan az esély arra, hogy a Mol számára idén már ne legyen ráfizetéses a gázüzlet.

A készletfinanszírozással egyébként ezúttal is lehet gondja a Molnak, s könnyen előfordulhat, hogy ez az idei első negyedéves eredményét negatívan befolyásolja majd. A szokatlanul enyhe tél miatt ugyanis a vártnál jóval kisebb volt a gázfogyasztás, s emiatt már most jelentős a tárolókban felhalmozott és egyelőre el nem adott gáz. Ha továbbra is ilyen enyhe lesz az időjárás, akkor ez komoly finanszírozási többletterhet jelenthet.

Az idei kilátások egyébiránt kedvezőek a cég számára. A januári 6 százalékos földgázáremelés, illetve az importföldgáz árának csökkenése mindenképpen kedvezően hat. A legnagyobb tétel talán mégis a vám- és statisztikai illetéke mérséklése, s talán eltörlése lehet. Ez várhatóan főként a kőolajimporton lesz majd érezhető, hiszen a gáz esetében csak akkor igazán hatásos egy ilyen intézkedés, ha ezzel párhuzamosan nem marad el a gázárak szokásos negyedévenkénti korrekciója. Ezekkel együtt talán nem kizárt az 50 milliárdos éves eredmény elérése sem, ami még a mostani árak (és ezek alapján 10-es P/E) mellett is vonzóvá teheti a Mol részvényeit.