MEZŐGÉP – Mélyszántás

A Mezőgép Rt. árbevétele 80 százalékkal, 4 milliárdról 7,3 milliárd forintra növekedett tavaly. Ebből a cég mindkét részlege kivette a részét, bár a főszerepet a mezőgazdasági gépgyártás játszotta, mely 2,4 milliárd forinttal értékesített többet az egy évvel korábbinál. Az autóipari részleg 850 millió forinttal növelte eladásait. A társaság üzemi eredménye megduplázódott, s elérte az 1,4 [...]

A Mezőgép Rt. árbevétele 80 százalékkal, 4 milliárdról 7,3 milliárd forintra növekedett tavaly. Ebből a cég mindkét részlege kivette a részét, bár a főszerepet a mezőgazdasági gépgyártás játszotta, mely 2,4 milliárd forinttal értékesített többet az egy évvel korábbinál. Az autóipari részleg 850 millió forinttal növelte eladásait.

A társaság üzemi eredménye megduplázódott, s elérte az 1,4 milliárd forintot. A mérleg szerinti eredmény – köszönhetően a várhatóan 2001 végéig élő teljes adókedvezménynek, illetve a kamatbevételeknek – ennél is magasabb lett: csaknem 1,5 milliárd forintot tett ki.

A tőzsdére tavaly bevezetett társaságnak az 1997. február végi tőkeemeléséhez kapcsolódó részvénykibocsátásából 4,5 milliárd forintnyi bevétele származott. Ebből 2,8 milliárdot a devizahitelek visszafizetésére fordítottak; a többiből a termelésbővülését finanszírozták, illetve a rövid lejáratú bankbetéteiket és az állampapír-állományukat gyarapították. A cég ugyanakkor 873 millió forint értékben – főként az autóipari részlegben – gépberuházást is végrehajtott.

A termelés felfuttatása mellett a kiadásokat sikerült a korábbi szinten tartani: a közvetlen költségek tavaly az árbevétel 69 százalékáról annak 67 százalékára csökkentek, miközben a közvetett költségek (1996-hoz hasonlóan) az árbevétel 13 százalékára rúgtak. Az árfolyamnyereség, illetve -veszteség nélküli eredmény az árbevétel 20 százalékáról ugyan tavaly 18 százalékra csökkent, az üzemi eredmény viszont a korábbi 18-ról 19 százalékra nőtt.

A devizahitelek visszafizetése azért is lényeges volt, mert a társaság a tavalyi év első két hónapjában 220 millió forint árfolyamveszteséget szenvedett el – ez az év végére 55 milliós árfolyamnyereségre változott. A nettó kamatpozíció eközben a megelőző évi 74 milliós veszteségből 102 milliós nyereségbe fordult.

Úgy tűnik tehát, hogy a társaság a jól időzített tőzsdei bemutatkozással, illetve az alaptőke felemelésével a lehető legjobb megoldást választotta. A többségi tulajdonos Linamar-csoport, jó gazdaként, a cég termékeinek külföldi értékesítését is hatékonyan képes segíteni. Így a Mezőgép, az egyébként is rendkívül sikeres gépgyártáson belül az egyik legjobban prosperáló cégnek számít manapság. Ez tükröződött a részvények árfolyamában is, melyek jegyzése a tőzsdei bevezetéstől októberig közel megháromszorozódott, de a papírok ez idő tájt is több mint kétszeresét érik a májusi debütáláskor regisztráltnak.