MATÁV – Sikeres kapcsolás

Híven a várakozásokhoz, a Matáv tavaly 29 százalékkal, 254 milliárd forintra növelte árbevételét, 36 milliárd forintnyi nettó eredménye pedig 56 százalékkal haladta meg a bázist. A telefonfővonalak száma 1997-ben 12 százalékkal, 2,4 millióra nőtt. A tavaly bekötött 253 ezer új vonallal a társaság gyakorlatilag megszüntette a várólistát – az igények kielégítésének átlagos ideje két hónap [...]

Híven a várakozásokhoz, a Matáv tavaly 29 százalékkal, 254 milliárd forintra növelte árbevételét, 36 milliárd forintnyi nettó eredménye pedig 56 százalékkal haladta meg a bázist. A telefonfővonalak száma 1997-ben 12 százalékkal, 2,4 millióra nőtt. A tavaly bekötött 253 ezer új vonallal a társaság gyakorlatilag megszüntette a várólistát – az igények kielégítésének átlagos ideje két hónap alá csökkent. Ugyancsak sikeres évet zárt a Matáv érdekeltségébe tartozó Westel 900, miután előfizetőinek számát 62 százalékkal, 363 ezerre növelte. Mindemellett a tarifaemelések is hathatósan hozzájárultak a bevételek emelkedéséhez.

Az elmúlt időszak grandiózus beruházásaival a Matávnak látványosan sikerült lefaragnia a fejlett világ telekommunikációs szolgáltatásaitól való lemaradásából. Bár a fejlesztésekkel nem állnak le, a stratégiai tervekben immár értékben visszafogott beruházási politika áll. Ez elsősorban a részvényesek számára jó hír, mivel így a közeljövőben gyorsabban növekedhet a társaság nyereségessége.

Tavaly novemberben került sor a Matáv részvényeinek nyilvános forgalomba hozatalára, amely – 1 milliárd dolláros árfolyamértékével – az eddigi legnagyobb volumenű kibocsátásnak számít a hazai tőkepiac történetében. Ugyancsak kuriózumnak számít, hogy elsőként a magyar társaságok történetében a New York-i Wall Streetre is bevezették a Matáv papírjait.

Bár a papírok csupán három hónapos múltra tekinthetnek vissza a Budapesti Értéktőzsdén, jegyzésük a kibocsátási árhoz képest már így is mintegy 30 százalékkal emelkedett. Szereplésükre némi árnyékot vet a kibocsátás során kedvezményesen jegyzett papírok eladási moratóriumának február 16-i megszűnése. Annak idején ugyanis többen a valós tőkeerejüket meghaladó mértékben igényeltek eme instrumentumokból, mondván: úgyis csak a kért csomag töredékét kapják meg. Az allokációs során viszont mindenkinek kielégítették a vételi igényét, ami sokaknak finanszírozási nehézségeket okozott. A kényszereladók adott esetben milliárd forintos nagyságrendű kínálata többeket arra sarkalt, hogy kivárjanak a részvények vételével. Főként ennek tudható be, hogy a Matáv papírjai – az általános piaci tendenciákkal ellentétben – számottevően veszítettek értékükből az utóbbi hetekben. A héten viszont megkaphatjuk arra a kérdésre a választ, hogy indokoltak voltak-e a részvénykínálat megugrásával kapcsolatos félelmek. Az elemzők várakozásai szerint viszont a társaság képes lesz fenntartani az elmúlt évi növekedési ütemet, s ennek előbb-utóbb a részvények árfolyamában is tükröződnie kell majd. Az ezredfordulóra már 100 milliárd forintnyi nyereség elérését prognosztizálják a hozzáértők, így közép- és hosszú távon egyaránt érdemes e részvények vétele.