KÜLFÖLDI VONAL

A központi költségvetés külföldi követelései a kormány korábbi hitelnyújtásaiból, illetve a külföldi adósokkal szembeni jegybanki követelések átvállalásának “rendezéséből” keletkeztek. A kormányközi megállapodáson alapuló, külkereskedelemmel kapcsolatos hitelkonstrukció – a meglévő kötelezettségek kiegyenlítése után – megszűnt. Ebben szerepet kapott a magánszektor erősödése és a szabályozók változása. A vállalkozások közvetlen hitelfelvétele nőttön-nőtt, ezzel párhuzamosan a költségvetés fokozatosan mentesült [...]

A központi költségvetés külföldi követelései a kormány korábbi hitelnyújtásaiból, illetve a külföldi adósokkal szembeni jegybanki követelések átvállalásának “rendezéséből” keletkeztek.

A kormányközi megállapodáson alapuló, külkereskedelemmel kapcsolatos hitelkonstrukció – a meglévő kötelezettségek kiegyenlítése után – megszűnt. Ebben szerepet kapott a magánszektor erősödése és a szabályozók változása.

A vállalkozások közvetlen hitelfelvétele nőttön-nőtt, ezzel párhuzamosan a költségvetés fokozatosan mentesült a külső eladósodástól, így 1996-ban a 106,5 milliárd forint összegű kormányhitelek már csak a büdzsé devizabetéteit finanszírozták. A nemzetközi hitelintézetektől felvett és lehívott kölcsönök forintban kifejezett állománya 1990 és 1996 között több mint hatszorosára, 183,4 milliárd forintra hízott. Ezen belül a Világbank részesedése fokozatosan visszaszorult.