GRABOPLAST – Gyűrt drapéria

Jócskán alulmúlván a piaci várakozásokat, a Graboplast Rt. magyar számvitel szerint konszolidált 1997-es mérlege mindössze 2,7 milliárdos adózás előtti eredményt mutat. A befektetők szempontjából igazán csalódást keltőnek a negyedik negyedévben elért, 300 millió forint alatt maradó operatív eredmény számít (az egész éves üzemi nyereség 2,1 milliárd forint volt). A pénzügyi műveletek 864 milliós pozitív szaldója [...]

Jócskán alulmúlván a piaci várakozásokat, a Graboplast Rt. magyar számvitel szerint konszolidált 1997-es mérlege mindössze 2,7 milliárdos adózás előtti eredményt mutat. A befektetők szempontjából igazán csalódást keltőnek a negyedik negyedévben elért, 300 millió forint alatt maradó operatív eredmény számít (az egész éves üzemi nyereség 2,1 milliárd forint volt). A pénzügyi műveletek 864 milliós pozitív szaldója – az őszi 10 milliárdos tőkeemelés következtében – már megfelel az elvárásoknak. A mérlegben egyébként már szerepel a Juteks-részesedés értékesítésén elért 130 milliós árfolyamnyereség is (ebből az eladásból az idén pár tízmilliós hasznot elkönyvelhet még a csoport).

A nemzetközi számviteli elvek szerinti mérleg a magyarnál várhatóan 300-400 millió forinttal magasabb nyereséget mutat majd. Ez elsősorban a tőkeemelés 415 milliós költségvonzatának, illetve a saját részvények értékesítésén elért 200 millió forint feletti eredmény eltérő könyvelésének tudható be.

A negyedik negyedév gyenge üzemi eredménye mögött nem piaci vagy értékesítési okok, hanem a Graboplast gyors növekedése és terjeszkedése következtében szükséges pótlólagos kiadások álltak. A cég számításai szerint az eredetileg tervezett 11 százalékos operatív nyereséghányad helyett az első háromnegyedévben 12,5 százalékot teljesített a csoport, mely szeptembertől decemberig viszont csupán 5,7 százalékos fedezettel működött. A nagyrészt egyszeri költségek (új irodák létesítése, K+F tevékenység, szervezési kiadások) mintegy 250 millió forintnyi kiadást kívántak meg a negyedik negyedévben.

A stratégiai célként továbbra is a lakásbelső piacon történő gyors növekedést meghatározó Graboplast az idei évre – 25,5 milliárdos árbevétel mellett – 2,6 milliárdos üzemi eredményt és csaknem 3,8 milliárdos adózás előtti nyereséget tervez. Ebben azonban – több, már idén beinduló beruházás mellett – nem szerepel a Rába-részesedésen lévő, 2,5 milliárdosra becsülhető árfolyamnyereség (ezen érdekeltség a mérlegben a jelenlegi tőzsdei ár mintegy 50 százalékán van nyilvántartva).

A börze közönsége az éves adatokra gyorsan reagált: a Graboplast-részvény a beszámoló megjelenésének napján több mint 10 százalékot vesztett árfolyamából. A jelenleg 10 ezer forint körüli árszintű papír iránti érdeklődést feltehetően új, jelentős – és elsősorban saját cash-flowra alapozott – terjeszkedési és fejlesztési tervek növelhetnék. A rövid távon anyagilag nyereséget hozó, ám stratégiai céljait tekintve sikertelen Lentex- és Juteks-vásárlásokat követően a Graboplastnak tehát újabb célpontok után kell néznie. Az idei 6,2 milliárdos beruházási terv finanszírozása mellett – a társaság portfoliójában maradó, hasonló nagyságrendű cash-pozíció terhére – további jó akvizíciókat vár a piac a csoporttól.