FOTEX – Nincs meg az egymilliárd

Az optimista, 1 milliárd forintos várakozásoktól némiképp elmaradó eredményről adott számot gyorsjelentésében a Fotex. A cégcsoport jól aknázta ki a negyedik negyedévben rejlő szezonális lehetőségeket. A Fotex-holding nemzetközi számviteli szabályok alapján készített éves mérlege 883 millió forintos adózott eredményt mutat, ami a bázishoz képest 90 százalékos növekedésnek felel meg. A konszolidációba bevont vállalatok köre időközben [...]

Az optimista, 1 milliárd forintos várakozásoktól némiképp elmaradó eredményről adott számot gyorsjelentésében a Fotex. A cégcsoport jól aknázta ki a negyedik negyedévben rejlő szezonális lehetőségeket. A Fotex-holding nemzetközi számviteli szabályok alapján készített éves mérlege 883 millió forintos adózott eredményt mutat, ami a bázishoz képest 90 százalékos növekedésnek felel meg. A konszolidációba bevont vállalatok köre időközben kibővült a Hungaroton Music Rt.-vel, így most már 23 társaság teljesítményét takarja a közel 42 milliárd forintos árbevétel. E mutató 12,5 százalékos növekedésében a makrogazdasági folyamatokból levezethető keresletélénkülés is szerepet játszott, bár ez az egyes üzletágakban eltérő mértékben jelentkezett. A hálózatbővülés és a konkurenciával szemben tudatosan vállalt árverseny tovább folytatódott (a Keravill, az Azúr és a Domus kereskedelmi árrése 1,0-2,4 százalékkal mérséklődött).

A kristály üzletág hagyományosan jól teljesített, árbevételét 35 százalékkal emelte. A bútorfronton a Balaton Bútorgyár 15, a Dália Bútorgyár Kft. 30, míg a Domus-csoport 19 százalékkal bővítette forgalmát. A háztartási elektronikai és a zenei üzletág bevételei egyaránt nagyjából 25 százalékkal emelkedtek. A ruházati, illetve a papír-írószer szegmens forgalma szinten maradt, a kozmetikai részleg bevételei némiképp csökkentek, míg a reklámtevékenység tavaly 40 százalékkal kevesebbet hozott. Az átszervezések következtében a cégcsoport egyik legfőbb profiljává az optikai tevékenység vált, amely a teljes árbevételből már 12 százalékkal részesedett (a növekedés üteme azonban itt csupán 8,3 százalékos volt).

A csoportszintű bruttó fedezet összességében 16,7 százalékkal (1,8 milliárd forinttal) emelkedett; ennek mintegy 75 százaléka származott a forgalom bővüléséből. A működési költségek az árbevételnél gyorsabban, 14,7 százalékkal nőttek. A különbség főként a hálózatfejlesztés ráfordításaira, a bérleti díjak emelkedésére és a termelővállalatokat érintő energiaár-emelésekre vezethető vissza. A személyi jellegű kiadások ugyanakkor csak 7,7 százalékkal növekedtek; a gazdaságtalanul működő boltok bezárása és az átszervezések következtében a létszám 558 fővel (több mint 10 százalékkal) megcsappant.

A Fotex-csoport mérlegfőösszege jó 8 százalékkal, 30,7 milliárd forintra nőtt. A mérlegtételek közül a tárgyi eszközök elsősorban az informatikai fejlesztések nyomán emelkedtek, míg a forgóeszközök 15 százalékos bővülése arányos a forgalom gyarapodásával. A pénzeszközök 900, illetve az értékpapírok 630 millió forintos gyarapodása az átmenetileg szabad források befektetéséből adódott.

A Fotex-részvények árfolyama az elmúlt három hónapban közel 40 forintot javult; a részvények – 1997-es eredménnyel és 215 forintos árfolyammal számított – P/E-mutatója 16 körül jár, aminek alapján nem tekinthető olcsónak a papír (igaz, a jövőbeni árfolyamot az idei teljesítmény határozza majd meg). Az egy részvényre jutó 260 forintos saját tőke továbbra is magasan az árfolyam fölött van.