EGIS – Kiviteli többlet

A kedvező utolsó negyedéves számok alapján immár bizton állítható, hogy a tavalyi második félévben valóban fordulat történt az Egis Gyógyszergyár gazdálkodásában. Bár sokáig kétséges volt a tervek teljesítése, az év végi hajrának köszönhetően sikerült elérni a 6,3 milliárdos adózás előtti eredményt. A pozitív fejleményeket a piac is optimistán fogadta. A kedvezőtlen tőzsdehangulat ellenére a részvény [...]

A kedvező utolsó negyedéves számok alapján immár bizton állítható, hogy a tavalyi második félévben valóban fordulat történt az Egis Gyógyszergyár gazdálkodásában. Bár sokáig kétséges volt a tervek teljesítése, az év végi hajrának köszönhetően sikerült elérni a 6,3 milliárdos adózás előtti eredményt. A pozitív fejleményeket a piac is optimistán fogadta. A kedvezőtlen tőzsdehangulat ellenére a részvény árfolyama három hónap alatt közel 50 százalékkal emelkedett.

Az árbevételen belül tovább nőtt az export aránya, s – a kivitel dollárban mért 10 százalékos emelkedésének köszönhetően – elérte az 52 százalékot. Különösen jó teljesítményt sikerült elérni a FÁK-országok piacain, ahol a dollárnövekmény 33 százalékos volt. Az árbevétel összességében 18 százalékkal volt magasabb a korábbi évinél; az így elért 29,2 milliárd forint főként a különösen erős negyedik negyedévnek köszönhető.

A közvetlen költségek között a termelési jellegűek az inflációval megegyező mértékben, míg az értékesítésiek azt jóval meghaladóan, 68 százalékkal emelkedtek. Ez utóbbiban a közép- és kelet-európai kereskedelmi hálózat bővítésének volt szerepe, s ez okozta a fedezeti hányad 3 százalékpontos csökkenését is, amely így 63,7 százalékra mérséklődött.

Mindezek eredőjeként az üzemi eredmény – 11 százalékkal emelkedve – 5,6 milliárd forintnyi lett. Az immár évek óta kiváló likviditási helyzetben lévő cég pénzügyi eredménye 705 millió forintot tett ki (37 százalékos emelkedés), amiben a devizakészletek átértékelésének többlete és az egyes határidős devizaügyletek nyeresége is szerepet játszott.

Az idei évre – 34 milliárd forintos árbevétel mellett – 7,5 milliárdos eredmény elérését tűzte ki a cég. Kulcsfontosságú a belföldi piaci pozíciók erősítése, a forgalom volumenének növelése, illetve az exportpiacokon történő további expanzió. Ezen belül a FÁK-országokban – Marcsafy László vezérigazgató-helyettes elmondása szerint – dollárban mérve 20 százalékos bővülést szeretnének elérni, ám az ennél jobb teljesítmény sincs kizárva. Mindebben az orosz piacon egyértelműen sikeres készítménynek, a Suprastinnak lehet döntő szerepe. A terjeszkedést elősegítendő, az eddiginél is szélesebb marketing- és disztribúciós rendszert alakítanak ki, a Medimpex és az Egis oroszországi kereskedelmi hálózatát pedig összevonják.

Az eredményterveket érdemben befolyásolhatja a társaság tavaly év végén benyújtott 2,1 milliárdos, privatizációs ellenérték hányadra vonatkozó igénye, valamint ennek 1,2 milliárdos kamata. Remények szerint ennek rendezésére hónapokon belül sor kerülhet, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. ugyanis pozitívan fogadta a kérelmet.

Az utóbbi hónapokban jelentős árfolyam-emelkedésen átment papír kurzusát várhatóan minden eddiginél jobban befolyásolja majd az exporttervek megvalósulása, hiszen idén már az árbevétel 56 százaléka származhat a külpiaci tevékenységből.