BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE – Rosszkor jöttek

A napokban közzétett gyorsjelentések alapján hiába növelték összességében másfélszeresre a tőzsdei cégek az éves nyereségüket, nem találtak osztatlan lelkesedésre a külföldi befektetők körében. Jó esély van viszont arra, hogy a fejlett tőzsdéken "tomboló" általános optimizmusból némiképp majd a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közönsége is részesedjék.

Néhány napos lélegzetvételnyi szünetet, azaz korrekciót követően ismét történelmi magasságokban jegyzik a fejlett tőkepiacok részvényindexeit. Az egyes országokat jellemző markáns makrogazdasági különbségektől, illetve az eltérő növekedési tartalékoktól függetlenül, New Yorkban, Londonban, Frankfurtban és Párizsban egyaránt felfelé araszolnak a papírok jegyzései. (Az első vonalba tartozó börzék közül csupán a hongkongi és tokiói parketten nem sikerült még a bizalmatlanságot szertefoszlatni.)

Nem mondható el mindez a latin-amerikai, távol-keleti, illetve közép- és kelet-európai tőzsdékről, jóllehet e régiók számos országában nincsen semmi olyan tényező, amely borúlátásra adhatna okot. Igaz tehát, hogy az ázsiai bizonytalanság nem ingatta meg a részvények iránti bizalmat a befektetési alapok kezelőiben, ám azok a jelek szerint határozott visszavonulót fújtak a feltörekvő piacokról. Viszonylag kedvező viszont, hogy ez elsősorban az elmaradó vételi megbízásokban öltött testet, s nem egy általánosan kibontakozó eladási hullámban. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a fejlett piacokat uraló általános optimizmus (amelyre utoljára ősz elején volt példa) nem szorítható tartósan határok közé, azaz az elkövetkező napokban várhatóan ismét megszaporodnak a külföldi befektetők megbízásai a BÉT-en.

A kedvezőtlen honi tőkepiaci hangulat okán vegyesen fogadták a határon túli befektetők a napokban napvilágot látott negyedik negyedéves tőzsdei gyorsjelentéseket. (A vezető tőzsdei kibocsátók elmúlt évi tevékenységét elemző írásainkat lásd Tőzsde című mellékletünkben a 23-34. oldalon.) Az utóbbi időszak bizonytalanságai után hiába rukkolt elő rekordadatokkal a kibocsátók zöme, a “hálátlan” külföldi befektetők nem tolakodtak vételi megbízásaikkal. Néhány cég ugyan valóban nem tűzheti fel a dicsőségtáblájára a múlt évi teljesítményét, ám az összkép mindenféleképpen kedvező a BÉT társaságai számára: a félszáz kibocsátó a korábbi 100 milliárd forint másfélszeresére növelte nyereségét.

Veszteséget csupán három cég mutatott ki. Az Agrimpexnél a magas kamatterhek miatti 552 millió forintos pénzügyi veszteséggel szemben csupán 37 milliónyi üzemi eredmény állt – ennek tudható be, hogy a társaság az adózás után 443 milliós negatív szaldóval zárta az évet. A Horizon-Multiplan tavalyi 128 milliós vesztesége 32 százalékkal haladta meg az 1996-ban mértet, s lassan már összemérhető a cég alaptőkéjével. Növelte veszteségét a Rizikó Factory is: a társaság 144 millió negatív szaldója 4,5-szerese a bázisnak.

Az elemzők ugyan hivatkozhatnak arra, hogy előrejelzéseik nyomán már beépülhettek az árakba a várakozások, s ezért maradt el a várva várt eufória, mégis: egyik-másik papír szereplése nem csekély megrökönyödést váltott ki az elmúlt napokban. A legmeglepőbb fogadtatása talán a prognózisokat jócskán meghaladó TVK-eredményeknek volt, e részvény ára ugyanis – társai emelkedő jegyzései közepette – esett a közzétételi napon.