Törvényház

Az Országgyűlés e heti plenáris ülésének napirend előtti részét a magyar-szlovák vízierőmű-tárgyalások aktuális fejleményei uralták. A felszólalásokban a kisebbik koalíciós partner és az ellenzék egyaránt a kiérlelt döntéshez nélkülözhetetlen hatástanulmányok hiányára, illetve a beruházás megvalósulási költségeinek tág határok közötti értelmezésére mutatott rá. A hétfői napirend előtti “pengeváltást” a benyújtott törvénymódosítások általános vitája követte. Terítékre került [...]

Az Országgyűlés e heti plenáris ülésének napirend előtti részét a magyar-szlovák vízierőmű-tárgyalások aktuális fejleményei uralták. A felszólalásokban a kisebbik koalíciós partner és az ellenzék egyaránt a kiérlelt döntéshez nélkülözhetetlen hatástanulmányok hiányára, illetve a beruházás megvalósulási költségeinek tág határok közötti értelmezésére mutatott rá.

A hétfői napirend előtti “pengeváltást” a benyújtott törvénymódosítások általános vitája követte. Terítékre került a sporttörvény, amely a profivá váló egyesületek piacgazdaságon alapuló működésének feltételeit – és ehhez kapcsoltan a köztartozásaik visszafizetését – hivatott rendezni. Megkezdődött a kockázati tőkebefektetésekről, valamint az adó és más törvények módosításáról szóló javaslatok vitája is, ezek végkifejletére azonban még heteket kell várni.

A képviselők elé került a távhőszolgáltatás törvényi rendezésének koncepciója, mely a fogyasztók érdekvédelmét erősíti. A vevők 30 napos határidővel felmondhatják a távhőszolgáltatásra vonatkozó szerződést, ellenben a szolgáltató azt csak a fogyasztó számlafizetésének elmaradása esetén bonthatja fel. A törvényelőkészítők szándéka szerint e szolgáltatásnál három éven belül megszűnne az átalánydíjas fizetés, s helyét a mérés szerinti számlázás venné át.

Az idei országgyűlési képviselőválasztás kampányára – a belügyminiszter javaslata alapján – 100 millió forintot különítenek el a választás finanszírozására szánt több mint 3 milliárd forintos keretből. A civil szervezetek támogatására fordítható 291 millió forint szétosztásáról szóló javaslatot jövő héten terjesztik be a parlament illetékes bizottsága elé.

A Tisztelt Ház határozott a Magyar Távirati Iroda Rt. 808 millió forintos tőketartalékának 84 millió forinttal történő emeléséről is. Erre a lépésre a nyári cégalapítás óta elvégzett vagyonmérleg alapján volt szükség.

Címkék: Hetilap: Röviden