HYPO-BANK HUNGARIA – Anyai ágon

Az elmúlt év végén tetemes tőkejuttatással megerősített Hypo-Bank Hungaria Rt. három éven belül szeretne bekerülni az elit vállalatfinanszírozó hitelintézetek közé. Ezen törekvés mindazonáltal nem zárja ki az univerzális banki arculat kialakítását sem; ennek érdekében idén további szolgáltatások bevezetését tervezik. Mindjárt az év első felében egy jelzálogbank elindítása várható.

Több mint kétszeresére növelte a Hypo-Bank Hungaria Rt. az egy évvel korábbi mérlegfőösszegét 1997-ben, mely így végül 83,1 milliárd forinton állapodott meg. A leglátványosabb, jó hatszoros bővülés a mérleg eszközoldalán, azon belül is a bankközi műveletek sorában mutatkozott. Az óvatos német tulajdonosok várhatóan idén az eddiginél intenzívebben kapcsolódnak majd be a magyar gazdaság vérkeringésébe. Ehhez jó alapot teremt a tavaly év végi 7,2 milliárd forintos alaptőke-emelés, amely a korábbinál több hitel kihelyezését teszi lehetővé. A növekvő aktivitás ugyanakkor azt is jelezheti, hogy a külföldiek – bár évek óta jelen vannak Magyarországon – most kezdenek igazán bízni a hazai gazdaság fellendülésében.

Bár sokan gondolják úgy, hogy a cégek jó részét a bankok már felosztották egymás között, még rengeteg “meghódítható” közepes vállalkozás akad – osztotta meg véleményét a Figyelővel Ottrubay István, a Hypo-Bank Hungaria Rt. vezérigazgatója. A német Bayerische Hypotheken- und Wechselbank kizárólagos tulajdonában lévő hitelintézet épít is e nézetre. Már 1997-ben is a magyar és nyugati – döntő részben németországi – hátterű középvállalatokkal alakítottak ki és ápoltak kapcsolatokat. A céges ügyfelek száma tavaly 900-ról 1600-ra ugrott. Nemcsak e téren volt azonban aktív a bank a magunk mögött hagyott évben. Több projektfinanszírozás is a nevéhez kapcsolódik: egyebek mellett részt vett a Ferihegyi Repülőtér kibővítését célzó, valamint a Matáv részére nyújtott szindikált hitelek nyújtásában is.

Mindezt alátámasztja Walter Mindének, a hitelintézet elnökének az 1997-es üzleti évről szóló értékelése, mely szerint a bank külföldön és belföldön egyaránt megerősítette pozícióját. E stabilizációra már csak azért is szükség volt, mert – egy tavaly júliusi döntés alapján – várhatóan az idei év utolsó negyedében a Bayerische Vereinsbank hivatalosan is egyesül a Hypo-Bank Hungaria Rt. anyabankjával, melynek nyomán a páros Németország második legnagyobb kereskedelmi bankjává lép elő. A jövőben szerte a világon “azonos színekben” szerepel majd a két fél összes leányintézménye.

A vállalati ügyfélkör mellett persze a Hypo-Bank sem feledkezik meg a magánszemélyekről: számuk 4 ezerről 8 ezerre nőtt tavaly. Miután e kör továbbra is élénken érdeklődik az értékpapír-befektetések iránt, a bank – még az idei első negyedévben – befektetési alapok létrehozását ígéri.

Az ügyfelek számánál nagyobb arányban gyarapodtak a kihelyezett hitelek: az éven túliak például 2,3 milliárd forintról 10,3 milliárdra. Az összes hitel- és garanciaállomány ugyanezen idő alatt 34,8 milliárd forintra nőtt, miközben 39 millió forint értékben kellett a minősített követelések után céltartalékot képezni. Mindazonáltal a bankot e tekintetben Ottrubay István szerint is az óvatosság jellemezte. A folyósítható kölcsönök értékét – leginkább az úgynevezett nagyhitelekét – az is befolyásolta, hogy a német tulajdonos csak december végén emelte meg a bank jegyzett tőkéjét. Az említett injekció nyomán a Hypo-Bank Hungaria saját tőkéje 13,6 milliárd forintra hízott (lásd a grafikont), amelyhez hozzáadódik még a szintén december végén, “anyai ágon”, megközelítőleg 11,4 milliárd forintos értékben érkezett alárendelt kölcsöntőke is. A tőkeemelés a nagyhitel-keretet 5,8 milliárd forint fölé tornázta; ez akkor is tekintélyes, ha ennek hatása értelemszerűen csak idén lesz érzékelhető.

A bank elmúlt év végi betétállománya 32,8 milliárd forintot tett ki. Tavaly gyarapodott ugyan a hosszú távra lekötött betétek aránya, ám – s ezt a rövid lejáratú elhelyezések dominanciája jelezi – még mindig visszahúzó tényező volt az infláció magas szintje. A Hypo-Bank Hungaria Rt. 1997-ben 322,9 millió forintnyi adózott eredményt ért el – ez 7 százalékkal maradt el a korábbi évitől. A visszaesés okai között leginkább a hitelintézeti tevékenység költségeinek 76 százalékos, valamint az egyéb ráfordítások 51 százalékos bővülése említhető. A bank e kiadásokból fedezte egyebek mellett hét új fiókjának megnyitását, melyek köre egyébként az idei év első felében – a tervek szerint – további négy taggal bővül.