TATABÁNYAI VÁROSMARKETING – Okos enged

Tatabányán, illetve a város tőszomszédságában az idén megkezdődik a Nyugati Ipari Park építése. Az önkormányzatnak van miből ösztönöznie a beruházásokat, hiszen tavaly a helyi adókból származó bevételei 38 százalékkal, ezen belül az iparűzési adóból bejövők pedig 48 százalékkal nőttek.

A tatabányai adóbe vételek látványos növekedése nem az adókulcsok emeléséből fakadt; sokkal inkább a fejlesztéseket elősegítő mentességeknek és kedvezményeknek volt ebben szerepe. Ezek értéke 1997-ben megkétszereződött, s elérte a 44 millió forintot, ám ez az összeg visszajön a termelési értékből fakadó adóbevételeknél. Ezeknek is köszönhető, hogy a Tatabányára települő külföldi vállalkozók invesztíciói az elmúlt év végén már átlépték a 200 millió dollárt.

A tavaly megjelenők közül az SCI Magyarország Kft. hamarosan megkezdi a legújabb fejlesztésű Ericsson adatátviteli és számítástechnikai eszközök sorozatgyártását. Megkezdte új gyárának építését a győri székhelyű Graboplast Rt. is.

A város önkormányzata 1996 közepén hozta létre gazdaságfejlesztő szervezetét. Agócs István ügyvezető igazgató szerint ez a közhasznú társasági formában működő csapat a város iránti befektetői érdeklődés felkeltésén, a kistérségi fejlesztési tervek végrehajtásának segítésén munkálkodik. A szervezet tevékenységének újszerű eleme a városmarketing, amellyel lényegében a várost mint gazdasági és kulturális egészet akarják vonzóvá tenni.

Az elmúlt évben alakult Tatabányán az Ipari Projekt Hungária (IPH) Kft., mely – a kecskeméti Baustar Kft. mellett – 13 helyi építőipari céget fog össze. A holdingszerűen működő csoport legfőbb célja, hogy a helyi vállalkozók esélyét növelje a tatabányai és környékbeli beruházások megvalósítására kiírt pályázatokon. A korábbi tapasztalat ugyanis az volt, hogy a kicsi és túlságosan szakosodott cégek benevezni sem tudtak az efféle pályázatokra, nemhogy felvették volna a versenyt a neves, tőkeerős vetélytársakkal. Az IPH-ban – mely évi 5 milliárd forint értékű összkapacitással rendelkezik – minden fontosabb szakma képviselteti magát. A cégcsoport közel 2 ezer embernek ad munkát.

Címkék: Hetilap: Röviden