Nemzetközi vizeken

A VÁLASZTÁSOK ELŐTTI UTOLSÓ ÜLÉSSZAK. Tavaly lényegében befejeződött a piacgazdaság alapjainak lefektetése, megteremtődtek a tartós pénzügyi egyensúly és a gazdasági fellendülés feltételei – hangoztatta Horn Gyula kormányfő a jelenlegi parlament utolsó ülésszakát megnyitó beszédében. A várhatóan március közepéig-végéig ülésező képviselőkre még 28 törvénytervezet végszavazása vár. ELKÉSZÜLT A CSATLAKOZÁSI STRATÉGIA. A Külügyminisztérium szakemberei – 27 tárcaközi [...]

A VÁLASZTÁSOK ELŐTTI UTOLSÓ ÜLÉSSZAK. Tavaly lényegében befejeződött a piacgazdaság alapjainak lefektetése, megteremtődtek a tartós pénzügyi egyensúly és a gazdasági fellendülés feltételei – hangoztatta Horn Gyula kormányfő a jelenlegi parlament utolsó ülésszakát megnyitó beszédében. A várhatóan március közepéig-végéig ülésező képviselőkre még 28 törvénytervezet végszavazása vár.

ELKÉSZÜLT A CSATLAKOZÁSI STRATÉGIA. A Külügyminisztérium szakemberei – 27 tárcaközi munkacsoport és számos szakértői műhely jelentései alapján – elkészítették hazánk uniós csatlakozási stratégiáját. A hamarosan a kormány elé kerülő dokumentum azt vizsgálja, hogy az egyes területeken milyen feladatokat kell végrehajtani, és hol indokolt átmeneti szabályozásért folyamodni. A csatlakozási mandátumként is emlegetett anyag a környezetvédelmet, az infrastruktúrát és a mezőgazdaságot sorolja az érzékeny területek közé.

BÚCSÚ A CAIRNSI CSOPORTTÓL. Tizenegy évi tagság után hazánk kilépett a GATT/WTO-hoz tartozó kereskedelmi érdekszövetségből, melyet a megalakulás helyszínéről, az ausztrál Cairnsról neveztek el. Az érdekszövetség alapvetően ellenzi az agrárium Európában különösen nagymértékű állami támogatását, s ezzel konfliktusba került az Európai Unióval, amely mellett hazánk is elkötelezte magát.

DAVOSI CSÚCS. Túlságosan óvatosak Magyarország besorolását illetően a nemzetközi hitelminősítők – hangsúlyozta Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a davosi Világgazdasági Fórumon. A kétezernyi politikust és üzletembert felvonultató rendezvényen főként az ázsiai krízis és következményei foglalkoztatták a résztvevőket.

MEGÁLLAPODÁS JAPÁNNAL. Együttműködési szerződést írt alá múlt pénteken a Bank of Tokyo Mitsubishi európai elnöke és a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Rt. (ITDH) vezérigazgatója. A cél az itteni japán befektetések élénkítése, illetve a jelenlegi magyar árukereskedelmi deficit csökkentése. Ez utóbbi az elmúlt év első 11 hónapjában 510 millió dollárra rúgott.

TŐKEBEFEKTETŐ MAGYAROK. Tavaly januártól novemberig összesen 319 millió dollárral csökkent a magánszektorba áramló külföldi tőke nettó értéke az előző év azonos időszakához képest. A Kopint-Datorg legutóbb közzétett konjunktúrajelentéséből kiderül az is, hogy a hazai cégek egyre jelentősebb tőkét helyeznek ki külföldön, még tulajdonosi hitelek formájában is. Ezek főiránya a közép- és kelet-európai régió.

CSÖKKENŐ VÁLLALKOZÓI BANKKAMATOK. A kereskedelmi bankok január végén, illetve február elején mérsékelték a gazdálkodó szervezetek és jogi személyek betéti kamatait. A csökkentések mértéke 0,25 és 2,00 százalékpont között ingadozik. A kamatlábak esésének üteme tavaly lelassult, ami a jegybank szerint az infláció mérséklődésével vonható párhuzamba.

ÚJ ÁRFORMÁK. A jövőben a helyi önkormányzatok kapnak hatósági ármegállapítási jogot a személytaxi-szolgáltatásban, az eddigi szabad árforma helyett. A kormány döntése értelmében a tarifákat a szakmai szervezetek és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség maximálja majd. A versenyképesség megtartása érdekében szabadáras lesz viszont a belföldi vasúti áruszállítás, a belföldi postacsomag- és táviratküldés.