HITELMINŐSÍTŐI MUSTRA – Szebb kép

Javított Magyarországot illető álláspontján a Standard & Poor's (S&P). Az amerikai hitelminősítő a besorolásokat mindazonáltal nem módosította, a kilátásokat viszont stabilról kedvezőre változtatta.

A S&P ezúttal hazánk hosszú lejáratú devizaadósságát fontolta újra, ám a jó egy évvel ezelőtt adott BBB- osztályzaton nem változtatott. A minősítés szöveges “kiterjesztését” viszont kedvezőre módosította, amit idővel akár eggyel jobb besorolás is követhet. Erősen feltételes módban, mint ahogy azt a Moody’s esete is mutatja. A társaság ugyanis ősszel hasonlóképpen cselekedett, s az utóbbi időkben immár hagyományosan lassan változó hitelminősítő lépését újabb azóta sem követte. Mindezekben nyilván közrejátszik a választások közeledte; a szuverén államadósság alakulását és az erre ható tényezőket a nagy minősítők vélhetőleg majd a szavazás után veszik újból szemügyre.

Hasonlóképp értékeli jelenleg a S&P Horvátország és Lengyelország devizaadósságát. Szlovákia legutóbb BB+ minősítésre érdemesült, ami még spekulatív kategóriát jelez, míg a régióban az élen A besorolással Csehország és Szlovénia áll. A magyarországi kilátások javítására a hitelminősítőt – többek között – a külső államadósság gyors csökkenése, valamint az export nekilódulása vezette. Mint az S&P-nél megjegyzik, a nettó küladósság két éve még az export 79 százalékára rúgott, tavaly viszont már csupán a 49 százaléka volt. Idén a minősítő úgy jósolja, hogy ez az arány nem éri majd el a 40 százalékot sem. A minősítő 1998-99-re a GDP növekedését 4,5-5,0 százalékra, az infláció mértékét 14-15, majd jövőre 11-12 százalékra teszi.

Címkék: Hetilap: Röviden