HÚSÁREMELÉSI TERVEK – Piaci korlátok

A húsipar csaknem egységesen 12-14 százalékos áremelésre készül azért, hogy az inflációt és a költségnövekedést ellensúlyozza. A vásárlók és a kereskedelmi láncok azonban keresztülhúzhatják a feldolgozók számításait, hiszen a drágulás mértékét végül is ők határozzák meg.

A Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) adatai alapján tavaly az első negyedévben még 180 forint volt az élősertés kilogrammja. Az irányár nyári meghirdetését követően mintegy 50 százalékkal emelkedtek a sertésárak, ám mégsem sikerült az alapanyagköltség növekedését érvényesíteni a húsipari termékek értékesítési árában: a kereskedelmi láncok ugyanis meghiúsították az emelést. Annak dacára, hogy az év végére már 280 forintra emelkedett az élősertés felvásárlási átlagára. A tavalyi átlagár egyébként 220 forint volt, míg az idei legalább 270 forint körül várható. Alátámasztja ezt az is, hogy januárban – minőségtől függően – ezek az árak elérték a 260-280 forintot. Tovább növeli azonban a költségeket az energiaár-emelkedés és a béremelés is.

A Zalahús Rt. integrációjában egy év alatt éppen 100 forinttal drágult az élőállat: tavaly januárban 170, jelenleg 270 forint egy kilogramm vágósertés. Emellett az energiaár-emelés szinte minden folyamatra rárakódik, a sertéshizlalástól a feldolgozásig. Így a cég termékeinek előállításában átlagosan 6-8 százalékos költségnövekedést okozott az energia drágulása. Eközben az országban a sertés- és kocaállomány csökken. Ennek következtében pedig nem lehet leszorítani az élősertés árát, mert már így is sok régi termelő akar túladni a hizlaldáján, s fel akar hagyni a tevékenységgel. Farkas Imre, a cég elnök-vezérigazgatója szerint ez magyarázza, hogy a húsfeldolgozók tavaly általában ráfizettek a belföldi értékesítésre.

Némiképpen hasonló a helyzet a külpiacokon is: ahhoz, hogy az exportőrök megtarthassák a sertéshús versenyképességét, csökkenteni kell a felvásárlási árakat.

Mégis meg kell próbálni az árak emelését, hiszen a költségek olyan mértékben növekedtek tavaly, amit már nem tud kigazdálkodni a feldolgozóipar – véli Menczel Lászlóné, a Hússzövetség titkára. Ehhez hasonlóan Farkas Imre is úgy véli: a húsfeldolgozók nem tehetnek mást, árat kell emelniük.

Az élelmiszer-kereskedelmi láncok egyelőre nem hallottak a feldolgozók emelési terveiről. Így például sem a Kaiser’shez, sem a Csemege Julius Meinlhez nem érkezett konkrét árnövelési javaslat. A kereskedelmi szakemberek szerint egyébként ez sem a húskészítményeknél, sem a tőkehúsoknál nem is lenne indokolt, mert a piac nem viselné el az újabb drágításokat.

Címkék: Hetilap: Röviden