VÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSA – Sikerre vitték

Közel hatmilliárd forint szolgálja idén a kis- és középvállalkozások erősödését, félmilliárddal több mint az elmúlt évben.

Sikerrel vezette be új támogatási rendszerét az Ipari Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium (IKIM) – értékelte az elmúlt évet T. Asztalos Ildikó, a tárca politikai államtitkára. A forrástérkép nyári elkészülte, valamint a kis- és középvállalkozások kamattámogatásának új kondíciói a pályázatok megsokszorozódásához vezettek. (Mint ismeretes, 1997-től az 5 éves program részesei az első esztendőben 40 százalékos, majd évente rendre 5-5 százalékponttal kisebb kamattámogatásban részesülnek. Korábban a támogatás mértéke minden évben ugyanannyi: 25 százalék volt.) Ráadásul nem csupán pályázatból érkezett hétszer annyi, mint az előző évben, hanem ennyivel nőtt a kamattámogatásos hitelek révén megvalósuló beruházások értéke is (lásd grafikonunkat). E támogatásra tavaly összesen félmilliárd forintot fordított a minisztérium. Az eredményesen pályázók kétharmada a feldolgozóiparban tevékenykedik, s ugyanekkora az 50 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalatok aránya is. Jelentősen gyarapodott a pályázó mikrovállalkozások száma – tavaly a mezőny mintegy negyede volt e kategóriába sorolható.

A kis- és középvállalkozások más programokból is kivették a részüket, így összesen 5,4 milliárd forint jutott el hozzájuk az IKIM közvetítésével. Kétmilliárd forintnyit támogatást – kamatmenteset és vissza nem térítendőt – exportképes árualapok képzéséhez kaptak. Közel ugyanennyi pénz a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványon keresztül talált gazdára, amit az Európai Unió (EU) Phare-programja még meg is duplázott. Az EU-konform minőségbiztosítási pályázaton 700 milliót költöttek ezen vállalkozásokra, míg a külpiaci megjelenésre 240 millió költségvetési forintot kaphattak e társaságok.