TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ – Pénzszerző program

Jelentős összegű uniós támogatásban bíznak az Országos Területfejlesztési Koncepció készítői. Az átfogó dokumentum nemcsak az elmaradott térségek, hanem valamennyi régió fejlődését kívánja szolgálni.

A területfejlesztési koncepció kidolgozásának hátterében az a törekvés áll, hogy 1999-re olyan egységes programmal rendelkezzen az ország, amelynek révén igénybe tudja venni az Európai Unió (EU) illetékes bizottsága által 2002 és 2006 között nyújtandó támogatásokat. A közép- és kelet-európai régióknak juttatandó összesen 38 milliárd ecu-ből hazánk becsülhetően 8 milliárdra, azaz mintegy 1500 milliárd forintra számíthat. A pénz lehívásához 25 százalékos saját forrást kell felmutatnia a kormánynak, illetve a tárcának.

A pénz már ma rendelkezésre áll, ám a támogatás igénybevételéhez az is kell, hogy 1999-re, azaz a választások utáni évre a parlament jóváhagyásával megszülessen a területfejlesztési program – mondta el Szaló Péter, a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. A koncepció szerint az idevágó támogatási rendszert is az uniós normáknak megfelelően kell harmonizálni. A jelenlegi mechanizmus ugyanis – amely központi döntéseken alapul – összeegyeztethetetlen az EU elveivel. Így az új megközelítés szerint már nem pályázatok alapján, hanem a megszületendő országos program prioritásai szerint kell szétosztani a keretet.

Szaló Péter kifejtette: mivel megyéink nem érik el az uniós fejlettségi szint 70 százalékát, ezeket várhatóan a legelmaradottabb kategóriába sorolják majd. Ennek azonban inkább előnyei lesznek, hiszen így valószínűleg a legnagyobb támogatási keretet adják meg az országnak.

Tavaly egyébként a hazai területfejlesztési célelőirányzat kezelőihez 114 pályázat érkezett be. A teljes támogatási igény 8,4 milliárd forint volt – kétszerese az 1997-ben rendelkezésre álló keretnek (teljes támogatottság esetén összesen 49,5 milliárd forintos fejlesztés valósulhatott volna meg). A pályázatok többségét munkahelyteremtést és jelentős exportot eredményező fejlesztésekkel kapcsolatban nyújtották be.

Címkék: Hetilap: Röviden