NOKIA KUTATÓBÁZIS – Fecskemobil

Alap- és alkalmazott kutatóbázist létesít Budapesten a Nokia. A tíz országban K+F tevékenységet folytató finnek hangsúlyozzák: a magyarországi vállalkozás lényege, hogy nem csupán a meglévő technikát fejlesztik tovább, hanem az itteni kutatók eredeti gondolataira, munkájára is támaszkodnak, amelyek azután a cég egész világhálózatában hasznosulhatnak.

Hamarosan Magyarországra telepítik legújabb kutatóhelyeiket a nagyvállalatok – mondta volt a miniszterelnök egy tavaly őszi befektetési fórumon, a multikkal folytatott tárgyalásait követően. A megvalósulásra mindeddig várni kellett. Első fecskeként most a finnországi székhelyű Nokia vezetése hozott döntést az ügyben. A cég Helsinkiben, Tamperében és Bostonban működteti alapkutatással foglalkozó főegységeit, de szoros kapcsolatban áll más külföldi központjaival is. A Nokia Research Center (NRC) részlegek feladata távközlési szoftverek kifejlesztése: a hálózattervezési eszközök vagy a mobil Internet-szolgáltatások szoftverjei tartoznak például ide.

Az alapkutatással foglalkozó legújabb magyar központ a tervek szerint 30, míg az alkalmazott kutatásokra specializálódó Nokia Mobile Switching várhatóan 500 embernek ad majd munkát az ezredfordulón. A távközlési és szoftveres szakemberek felvételét már megkezdték. Közülük többen már továbbképzésen vesznek részt. Feladatuk az lesz, hogy a GSM kapcsolástechnika fejlesztésében, a harmadik generációs mobilhálózatok (UMTS) létrehozásában érjenek el minél újszerűbb eredményeket.

Kari Lahtinen, a Nokia Telecommunication Kft. ügyvezető igazgatója ezzel összefüggésben elmondta: az új részlegek megerősítik a finn távközlési vállalat közép- és kelet-európai, különösen pedig magyarországi piaci helyzetét. Utalt arra is, hogy a Nokia alkalmazottainak számát tekintve hazánk immáron az ötödik helyet foglalja el az amúgy 37 ezer embert alkalmazó világcég ranglistáján. Az 1995 novemberében üzembe helyezett pécsi Nokia Monitorgyárat például már ezer embernek ad munkát.

A Nokia a kilencvenes évek elejétől jelen van a magyar távközlési piacon: akkoriban a Westel Rádiótelefon Kft.-nek szál-lított bázisállomásokat. A cég hálózati elemekkel 1993 óta látja el a Pannon GSM Rt.-t, s üzleti kapcsolatban áll a Matáv Rt.-vel és a helyi telefonszolgáltatókkal is.

Címkék: Hetilap: Röviden