IPARI REMÉNYEK – Beruházók éve

Az elmúlt évi 10 százalék körüli beruházás növekedéséhez hasonló eredményt vár az idei esztendőtől Berényi Lajos, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium helyettes államtitkára, aki a Figyelőnek elmondta: számokkal alátámasztott prognózissal a tárca legkorábban február végén tud szolgálni, amikor az 1997-es év eredményeinek összegzése elkészül.

Tavaly az előzetes becslések szerint a leggyorsabb, 54 százalékos növekedést az összberuházás egytizedét kitevő szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás mutatta fel. A legnagyobb arányt, 23 százalékkal, a feldolgozóipar produkálta, azon belül pedig – szinte már hagyományosan – a gépipari eredmények voltak a legjobbak. A gépipari invesztíciók egyébként 17 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben is. Ebben egyes elemzők szerint jelentős szerepet játszanak a multinacionális cégek zöldmezős beruházásai, de a befektetések volumenének javulását a belföldi kereslet és az export növekedése is indukálta. Az összes beruházáshoz képest ugyancsak figyelemre méltó az élelmiszer-ipari fejlesztések lemaradása, ami az egész ágazat megtorpanásának a következménye. Berényi szerint azonban az idén az élelmiszeripar is elmozdul a holtpontról. A feldolgozóiparon belül ugyanakkor a gépipar mellett jelentősen nőnek majd a papír-, a nyomda- és a vegyipar beruházásai.

A tárca várakozásai szerint az idén is sikerül megismételni az 1997-es beruházási eredményeket. Berényi úgy látja, ehhez a piaci kereslet bővülése mellett a vállalati eredmények javulása is hozzájárul majd. A feldolgozóiparban 10-15 százalékos beruházásbővüléssel kalkulálnak, amelynek magját a gépipar és a vegyipar adja. A termelői szektor pótlólagos forrásokra is számíthat idén: információink szerint ez nagyjából megegyezik a tavalyi 9,74 milliárd forintos összeggel, amelyet a Gazdaságfejlesztési Célelőirányzatból igényelhetnek az érdekeltek.

Címkék: Hetilap: Röviden