A HATÉKONY PIACGAZDASÁGOT GÁTLÓ NÉHÁNY PARAMÉTER

A STABIL, SZERVES FEJLŐDÉS HIÁNYA A gazdálkodó alanyok számának ugrásszerű növekedése destabilizálja a fejlődést, s megnehezíti a normák kialakulását, követését. Ez a tényező elkerülhetetlen velejárója volt a politikai változásoknak, nem is lehet negatívan értékelni, de a veszteségek magyarázatában helye van. A TŐKEHIÁNY SZEREPE Jelentős instabilitást okoz a gazdaság fejlődésében a vállalkozások kicsiny tőkeereje, a tartalékok [...]

A STABIL, SZERVES FEJLŐDÉS HIÁNYA

A gazdálkodó alanyok számának ugrásszerű növekedése destabilizálja a fejlődést, s megnehezíti a normák kialakulását, követését. Ez a tényező elkerülhetetlen velejárója volt a politikai változásoknak, nem is lehet negatívan értékelni, de a veszteségek magyarázatában helye van.

A TŐKEHIÁNY SZEREPE

Jelentős instabilitást okoz a gazdaság fejlődésében a vállalkozások kicsiny tőkeereje, a tartalékok alacsony szintje. Ezek megléte esetén – a vállalkozás hibajavító képessége révén – növekszik fejlődésének esélye, hiányukban a tanulóképesség nem érvényesül. Ez az egyes vállalkozások “halálát” jelenti, de össztársadalmi méretben is lassítja a normakialakulást.

A GAZDASÁGI TOLERANCIA HIÁNYA

A piacgazdasági viselkedés a profit növelésére irányul. A maximalizálás ennek nagyon kiélezett esete, mely valószínűleg akkor egészséges, ha bizonyos kompromisszumoknak is teret ad. Azon modellezett esetekben, ahol e kompromisszumos teret szűkre vesszük (a szereplők árérzékenysége túlzott, kizárólagos), ott az eseti tényezők destabilizálják a fejlődés pályáját.

A REAKCIÓSEBESSÉG SZEREPE

Felfogásunk szerint a hagyományos tervgazdaság egy rendkívül lassan reagáló vállalatokból felépülő piacgazdaságként modellezhető, azzal a lényeges eltéréssel, hogy ennek terhét

a vállalatok maguk nem viselik, hanem teljes egészében környezetükre hárítják. A túlélési garanciák elvesztésével a lassan reagáló szereplők egyedi életképessége csökken, ugyanakkor az egész gazdaság fejlődése lassul, a piacnak tulajdonított korrekciók fokozatosan, veszteségek révén állnak be.

AZ INFORMÁCIÓÁRAMLÁS TÖKÉLETESSÉGÉNEK SZEREPE

Ez a tényező meghatározó jelentőségű, különösen azzal az esettel kombinálva, mikor a szereplők száma exponenciálisan növekszik. Az “általános egyensúlyelmélet” Kornai által felállított axiómarendszerében ez a tényező a legfontosabb. Az egyébként növekedésképes paraméterekkel bíró gazdasági fejlődés eseti visszaesések, elhúzódó válságok folyamatává alakul, amennyiben a kereslet-kínálati koordináció nem működik kielégítően.

A GAZDASÁGI ETIKA SZEREPE

Az etikus gazdasági viselkedésre épülő és azt támogató normarendszer a fejlődés egyik kulcstényezője. Ezzel a faktorral valószínűleg azért foglalkozik keveset a növekedés tudománya, mert jelenlétét természetesnek veszi. A másik fél normakövetésére (a partner megbízhatóságára) vonatkozó előrejelzést tekinthetjük egy igen speciális információs esetnek is, melyben arra vonatkozó becslést kell tenni, hogy egy adott szereplő milyen megbízhatóságú információkat terjeszt, elsősorban önmagáról.