Záróra

EU-TÁRGYALÁSOK – ELSŐ KÖRBEN. Magyarország számára kedvező döntéssel ért véget az Európai Unió tagállamainak és társult tagjainak múlt hétvégi luxemburgi csúcstalálkozója. Az unió végül elfogadta a jelentkezők közötti különbségtétel elvét, így jövő tavasszal csupán hat állammal, köztük Magyarországgal kezdenek érdemi felvételi tárgyalásokat. NÉPSZAVAZÁS ’98. Az Alkotmánybíróság december 15-i határozatával 1998. március 6-ig meghosszabbította a népszavazási [...]

EU-TÁRGYALÁSOK – ELSŐ KÖRBEN. Magyarország számára kedvező döntéssel ért véget az Európai Unió tagállamainak és társult tagjainak múlt hétvégi luxemburgi csúcstalálkozója. Az unió végül elfogadta a jelentkezők közötti különbségtétel elvét, így jövő tavasszal csupán hat állammal, köztük Magyarországgal kezdenek érdemi felvételi tárgyalásokat.

NÉPSZAVAZÁS ’98. Az Alkotmánybíróság december 15-i határozatával 1998. március 6-ig meghosszabbította a népszavazási törvény hatályát. Ennek értelmében a jövő év elején elméletileg meg lehetne tartani a földkérdésről szóló, az ellenzék által kezdeményezett referendumot. Ám ha az Országgyűlés a kormánypárti indítvány szerint elutasítja a népszavazás kiírását, úgy az ellen a hatályban tartott szabályok alapján nem lehet majd panasszal élni.

AZ OECD A MAGYAR GAZDASÁGRÓL. Magyarországon 1998-ban és 1999-ben is gyorsulni fog a gazdasági növekedés, ám az infláció a vártnál kevésbé csökken, ha nem sikerül mérsékelni a béremelkedés ütemét – állítja az OECD e héten nyilvánosságra hozott féléves jelentése. A tanulmány a magyar GDP ez évi bővülését 3 százalékra teszi, míg jövőre 3,9, 1999-ben pedig 4,2 százalékos növekedéssel számol.

KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY. A helyi önkormányzatok nélküli konszolidált költségvetés hiánya 1997 novemberének végére meghaladta a 385 milliárd forintot – jelentette a Pénzügyminisztérium. Ezen belül a központi büdzsé hiánya 337 milliárd forintra rúgott. A tb-alapok eddig 65,3 milliárd forintnyi deficitet halmoztak fel, viszont az elkülönített állami pénzalapoknál 16,7 milliárd forintos többlet keletkezett.

ELNAPOLT VASUTASSZTRÁJK. Elmaradt a vasutasok kedd reggelre meghirdetett figyelmeztető sztrájkja. A bíróság előzőleg – helyt adva a MÁV Rt. keresetének – törvényellenesnek minősítette a Vasutasok Szakszervezete által kilátásba helyezett akciót. Továbbra sincs azonban megállapodás a cégvezetés és az érdekképviselet között, így utóbbi szerdán dönt arról, hogy indokolt-e az országos sztrájk megszervezése.

NOVEMBERI INFLÁCIÓ. A fogyasztói árak 1997 novemberében az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal emelkedtek (lásd a grafikont), s 18,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának szintjét. Az élelmiszerek ára a KSH számításai szerint az idei tizenegyedik hónapban 2 százalékkal nőtt; a háztartási energia és a ruházkodási cikkek drágulása ugyancsak meghaladta az átlagot: ezen két körben 1,9 százalékos, illetve 1,5 százalékos emelkedést regisztráltak.

VÍZLÉPCSŐ-FORDULÓ. Szlovákia nem adott választ a magyar delegáció korábbi javaslataira a bősi tárgyalások hétfői fordulóján. Peter Baco küldöttségvezető szerint szakértőik még nem döntötték el, hogy az ajánlott eljárások közül melyiket támogassák.

PIHENNEK A KÉPVISELŐK. A hétfői utolsó üléssel véget ért az Országgyűlés őszi időszaka: a parlament legközelebb február elején ül össze. A képviselők az utolsó napon elfogadták a társadalombiztosítás költségvetését, az egészségügyről, a társasházi, a fogyasztóvédelmi és a közhasznú szervezetekről szóló törvényt is.