JELENTŐSEBB ESEMÉNYEK 1997-BEN

Január 27. Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének látogatása a Dunaferrnél. Február 21. A Dunaferr Rt. közgyűlése, amelyen elfogadták az 1996. évi beszámolót. Február 23. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Horváth István, a Dunaferr Rt. elnök-vezérigazgatója aláírták az arany fokozatú támogatói szerződést. Március 17. Csiha Judit privatizációért felelős tárca nélküli miniszter [...]

Január 27. Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének látogatása a Dunaferrnél.

Február 21. A Dunaferr Rt. közgyűlése, amelyen elfogadták az 1996. évi beszámolót.

Február 23. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Horváth István, a Dunaferr Rt. elnök-vezérigazgatója aláírták az arany fokozatú támogatói szerződést.

Március 17. Csiha Judit privatizációért felelős tárca nélküli miniszter látogatást tett a Dunaferrnél. A miniszter asszony a társaság vezetőivel történt konzultációt követően kijelentette, hogy a vállalatcsoport piaci pozíciói megfelelőek, rövid és hosszú távú tervei pedig megalapozottak.

Április A Dunaferr felvételt nyert a Nemzetközi Acélipari Intézet (IISI) társult tagjai közé.

Április 14-19. A vállalat képviseltette magát a nagy jelentőségű Hannoveri Vásáron és a budapesti vásárvárosban szervezett Construma és Aquatherm kiállításon, illetve vásáron.

Április 28. A Dunaferr termékek értékesítésével foglalkozó, úgynevezett Dunaferr Centert avattak a társaságcsoport székhelyén, Dunaújvárosban.

Április 29. A Dunaferr és az ABB közötti privatizációs szerződés aláírása a villamosgép-javító üzem eladásáról.

Május 8-10. Balatonszéplakon a Dunaferr közreműködésével megrendezték az első Acélszerkezeti Konferenciát.

Május 15. A Dunaferr és az Extermetal Ltd. közötti szerződés aláírása a Lőrinci Hengermű privatizálásáról.

Május 27-31. A vállalat teljes vertikuma bemutatkozik az Industria ’97 vásáron.

Június 11. A Ganz-Hunslet, a MÁV és a Dunaferr közötti háromoldalú szerződés aláírása 60 darab vasúti kocsi zárt rakterűvé alakításáról, amely lehetővé teszi lemeztekercsek szállítását. A megállapodás értelmében a MÁV tulajdonában lévő, már nem kihasználható vasúti kocsik átalakítását a Ganz-Hunslet végzi a Dunaferr finanszírozásában, a részben általa gyártott alapanyagokból.

Június 21. Vasas nap Dunaújvárosban.

Július 9. Befejeződött az I-es kohó – 70 naposra tervezett- átépítése.

Július 10. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezetője és Horváth István, a Dunaferr Rt. elnök-vezérigazgatója együttműködési megállapodást kötött.

Július 18. Új láncszemmel, az új szombathelyi telephellyel bővült a Dunaferr centerhálózat.

Augusztus 4. Összesen 3 milliárd forintnak megfelelő összegű szindikált devizahitel-megállapodás létrehozása egy bankkonzorcium és a Dunaferr Rt. között.

Szeptember 14. Új épületgépészeti áruházat nyit a Dunaferr Nagykanizsán.

Szept. 12-21. A Dunaferr képviselteti magát az őszi BNV-n.

Szeptember 26. A Dunaferr társaságcsoport közgyűlése, amelyen elfogadták az 1996. évi konszolidált mérleget. Utóbbiból kiderül, hogy a társaságcsoport halmozott nettó árbevétele alapján a hazai vállalatok rangsorában a negyedik helyet foglalja el.

Október 2. A Siemens és a Dunaferr közötti 3,9 millió márka összegű szerződés aláírása, amelynek értelmében a Siemens Rt. részt vesz a Dunaferr hideghengerművének rekonstrukciójában. A két fél a szerződést egy hosszabb távú, közös előnyökön alapuló együttműködés kezdetének tekinti. Az elképzelések szerint a német érdekeltségű Siemens bicskei gyártóbázisa, valamint a nemrégiben létesült portugáliai transzformátorgyára is vásárolna alapanyagokat a Dunaferrtől.

November 7. Elkészült az EGI és az ABB által tervezett és gyártott turbina-generátor a kokszolóműben, amely a száraz kokszolóban előállított gőzt villamos energiává alakítja.

November 17. A Dunaferr csatlakozott a MÁV számítógépes vagonkövetési rendszeréhez, amelynek segítségével a vasúton szállított áru a feladástól a kirakodásig nyomon követhető. Az ünnepi eseményen részt vett Lotz Károly közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter is.

November 20. Fazakas Szabolcs ipari miniszter átadta a Dunaferr-csoport új Panelradiátor Üzemét, amelyet 2,5 milliárd forintos beruházással hoztak létre (lásd képünkön).

December 8. Elkészült a Dunaferr tagvállalatainak fővállalkozásában Magyarország egyik legkorszerűbb jégstadionja, amely bázisa lehet nemcsak a dunaújvárosi tömeg- és jégkorongsportnak, a magyar jeges élsportnak is. Az ünnepélyes megnyitón – meghívottként – jelen volt Harcsár István az OTSH, valamint Schmitt Pál, a MOB elnöke is.