EGY PROCESSZOR-GENERÁCIÓ VÉGNAPJAI – Multitárs

Budapesten járt Stephen M. Chase, az Intel közép- és kelet-európai regionális igazgatója. Látogatása során olyan megállapításokat tett és olyan jóslásokba bocsátkozott, amelyeket érdemes röviden visszaidézni. Ezek ugyanis nagy valószínűséggel meghatározzák közeljövő számítástechnikai piacát.

Nyílt titok, hogy szeptemberben megszűnt a klasszikus Pentium processzorok utolsó laptop mohikánjainak a gyártása. A hagyományos tüskés foglalatú Pentium MMX processzorok előállításával néhány héten belül ugyancsak felhagynak. Utána már csak az elosztó csatornákban lévő mennyiség lesz kapható. (Az efféle processzorok laptopba való változatainak gyártása előreláthatóan még 1998 végéig folytatódik.)

A Pentiumot a szintén MMX parancsokat is tartalmazó (úgynevezett Slot 1 foglalatú) Pentium II processzorok váltják fel. Természetesen ez az árak jelentős módosulását hozza majd. Az alacsonyabb kategóriák számára megjelennek a Pentium II belső sasszé nélküli (a szakmai körökben light verziónak csúfolt) változatai, a mai MMX processzorokkal azonos, vagy annál alacsonyabb árfekvésben.

Az esztendő végén megjelenik egy új csatlakozó típus (a slot 2), amely jóval rövidebb a korábbi változatnál. Ez az Intel-lépés alaposan megtisztítja a piacot: úgy tűnik, a menedzsmentnek ezek a döntései inkább marketing-megfontolásokból, mintsem műszaki szükségszerűségből erednek. Az akció várhatóan jelentős áresést idéz elő a hagyományos MMS alaplapok és processzorok piacán, míg az MMX nélküli konfigurációk és a csak azt támogató alaplapok pillanatok alatt múzeumi relikviákká silányulnak. Az MMX és hagyományos alaplapok teljesítménye várhatóan még a Windows 98-NT 5.0 világot képes lesz kiszolgálni, vagyis ezek élete, használatban tartási ideje még két-három év lehet. Ezzel szemben a MMX nélküli rendszereket maximum egy éven belül le kell cserélniük a felhasználóknak.

A különböző gyártók tesztjeinek ismeretében elmondhatjuk, hogy a következő évek Windows alapú szoftverjei mindenképpen igénylik az MMX-technológiát. Stephen M. Chase lapunk érdeklődésére elmondta: a szakmai körökben MMX2-nek nevezett technológia még várat magára. Annyi már bizonyos, hogy nem így fogják nevezni, és valószínűleg a következő processzor-generációban lép majd színre. Most a súlypont a távmenedzselhetőségen van. Ezért a processzorok generációváltása kapcsán az Intel inkább új szenzorokkal, hardver- és szoftverelemekkel jelenik meg a piacon.

A harmadik fontos tényező, hogy az Intel-alkalmazások egyre nagyobb mértékben vannak jelen az elektronikus kereskedelmi piacon. Egyelőre hazánkban még ritka madár a WEB-műsor sugárzása a tévéműsor alatt, de ez a technológia is várhatóan hamarosan megjelenik az itthon fogható műholdas adók műsorában. Az MMX-technológia támogatására kitalált WEB videokonferencia a sávszélességek bővülésével töretlenül folytatja diadalútját. Magyarországon a piac egy igen jó minőségű, maximálisan 10-15 ezer forintba kerülő WEB-kamerára vágyik, és akkor itthon is elkezdheti diadalútját az új technológia.

A multimédia PC az otthonok tartozékává válik. Ez grafikai és hangzási képességekben versenytársa lesz a hagyományos hifi rendszereknek, a különböző tömörítési algoritmusok miatt pedig nagyobb számítási erőforrásokat igényel, mint a hivatalokban elhelyezett gépek többsége. Az már biztos, hogy az AMD és a Cyrix ezt a versenyt elvesztette, csak az a kérdés, mikor ad vészjeleket erről a piac.