HOTELZŰRÖK

Az ÁPV Rt. a Hungária Szálloda Rt. privatizációjakor olyan pályázóval szerződött, amelynek pályázata a kiírás több feltételének sem felelt meg. A 8,13 milliárd forintot fizető Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Rt. (az ÁPV Rt. 5,5 milliárdot fordított a Hungária rendbetételére) kárpótlási jeggyel fizette ki a vételár 20 százalékát, jóllehet 81,2 százalékban külföldi tulajdonban volt, s ezért [...]

Az ÁPV Rt. a Hungária Szálloda Rt. privatizációjakor olyan pályázóval szerződött, amelynek pályázata a kiírás több feltételének sem felelt meg. A 8,13 milliárd forintot fizető Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Rt. (az ÁPV Rt. 5,5 milliárdot fordított a Hungária rendbetételére) kárpótlási jeggyel fizette ki a vételár 20 százalékát, jóllehet 81,2 százalékban külföldi tulajdonban volt, s ezért ezt nem tehette volna meg.

A Danubius nem vállalta az ingatlanok egy éven belüli elidegenítését sújtó 50 százalékos különbözet befizetését sem, holott ez is feltétel volt. Ráadásul a Danubius hitelből fedezte a vételárat, ám ezen tényt nem tartalmazta az általa beadott üzleti terv.

A számvevők szerint éppen ezért az eladás körülményeit ki kell vizsgálni. (Csiha Judit privatizációs miniszter a jelentés végén szereplő válaszában a devizatörvényre hivatkozva törvényesnek tartotta a Hungária eladását.) Az Inter-Continental-George Hotels konzorcium 1996 októberében vette meg a Fórum Szálloda Rt. részvényeinek 94,91 százalékát, 4,1 millió dollárért. Mindez rendjén volt, csak az nem, hogy ezt követően az ÁPV Rt. illetékes ügyvezetősége az igazgatóság felhatalmazása nélkül kötött adásvételi megállapodást a dolgozói részvények kiadására. A vagyonkezelő tehát törvénysértést követett el; az igazgatóság ezt felismerve, áprilisban a részvényjuttatási szerződés módosításáról határozott. Ám a változtatást követően is maradt 67 millió forintot kitevő jogtalanul igénybe vett dolgozói kedvezmény. (Csiha Judit szerint ha szabálytalanság történt, akkor a Legfőbb Ügyészség jogosult lépni. Ugyanakkor Kovács Árpád, az ÁPV Rt. elnöke maga is elfogadhatatlannak tartja a dolgozói tulajdon kiadásában kialakult helyzetet, s szerinte felülvizsgálják majd az eljárást.)

Címkék: Hetilap: Röviden