ELVESZETT ÜZEMANYAGOK – Benzinhiány

Eltűnt több millió liternyi üzemanyag, s egyben az eladásuk után járó fogyasztási adó és áfa közel 20 százaléka. Így összegezte a különböző hatóságok 1996-os adatait Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára. A szövetség ezzel kapcsolatban még a nyáron megkeresett több minisztériumot, nem sok sikerrel.

A legnagyobb hazai üzemanyag-forgalmazókat összefogó MÁSZ tagjai 1996-ban 1445 millió liternyi benzint és 716 millió liter gázolajat adtak el. Tekintve, hogy benzint kizárólag töltőállomásoknál forgalmaznak, és a szövetség tagjainak együttes piaci részesedése 85 százalék körüli, az országos benzinforgalmazás 1700 millió liternyi benzinre tehető. A gázolajnak világviszonylatban 40 százalékát értékesítik kútnál, a többi közvetlenül kerül a nagy felhasználókhoz. Ezt – és a szövetség ugyancsak 85 százalékos részesedését feltételezve – tavaly 2100 millió liter gázolaj fogyhatott. Összesítve tehát 3800 millió literre tehető az az üzemanyag-mennyiség, amelyet 1996-ban értékesítettek hazánkban.

Ezzel szemben az adóhivatal kimutatásai szerint – az adóból visszaszámolva – 1396 millió liter benzin és 1454 millió liter gázolaj fogyott tavaly. A szám Wilde György szerint azért is furcsa, mert önmagában a szövetség tagjai is több benzint adtak el, s ők bizonyosan befizették a fogyasztási adót és az áfát. Számításai alapján a főtitkár számára úgy tűnik, hogy az adók csaknem 20 százaléka – nincs rá jobb szó – “elveszett”.

A számítás látszólag ellenőrizhető a más hatóságok által beszedett, s az üzemanyagokra terhelt adó jellegű díjak adataiból. Ha például az Útalapból számolunk vissza, akkor 3219 millió liter üzemanyag fogyott – ez már reálisabb, bár a vártnál még mindig kisebb mennyiséget mutat. Az eltérés “legjobb” esetben is több millió literre rúg. Jövőre talán javulhat a helyzet, merthogy a jövedékiadó-törvény életbe lépésével négy helyett két adófajtát szednek csak be. A főtitkár szerint azonban elfogadhatatlan az adóterhek további növelése akkor, amikor a bizonyosan befizetett adók is elvesztek “valahol”.

A legnagyobb forgalmazókat azonban más is aggasztja. Egy újabb példa: 1995-ben 350 ezer tonnányi kenőanyagnak címkézett termék érkezett hazánkba, tonnánként 200 dolláros árért. Ezzel szemben az ország éves igénye legfeljebb 100 ezer tonna, amelyből 80 ezret a Mol Rt. fedez. Az előállítási ár egyébiránt 450 dollár – a költségvetés vesztesége pedig legalább 20 milliárd forintosra tehető.

Kérdéseivel a szövetség még a nyár közepén megkeresett több tárcát és illetékest is. Az Igazságügyminisztérium közölte: “figyelembe veszik” a jövőben a szövetség elképzeléseit. A Pénzügyminisztériumtól azonban mindmáig nem kapott választ a 15 multinacionális céget maga mögött tudó MÁSZ, mint ahogyan következmény nélkül maradt az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának küldött elemzésük is.

Címkék: Hetilap: Röviden