LAKOSSÁGI BIZALMI INDEX – Októberi fagy

Megszakadt a lakossági bizalmi index lassú emelkedésének február óta tartó folyamata: a szeptemberi 6 pontos javulás után októberben 3 pontot esett a mutató, amelynek értéke a tizedik hónapban (-39) ponton állt.

Egyelőre még nem lehet tudni, hogy az index októberi visszaesése egy új tendencia kezdetét, vagy csak a hírtelen jött szeptemberi optimizmus korrekcióját jelenti-e. A lakosság mindenesetre kissé borúlátóbbá vált a gazdaság következő évi teljesítményének megítélésében. A háztartások által érzékelt infláció mértéke csökkent ugyan, legtöbbjük mégis pénzügyi helyzetének drasztikus romlásáról panaszkodott, sőt az eladósodottak aránya is megnőtt az előző hónaphoz képest. Növekedni látszik viszont a vásárlási és megtakarítási kedv, s ez valószínűleg tartós tendencia marad – azzal a különbséggel, hogy a fogyasztás mind jobban előtérbe kerül majd.

A dolgozók és nyugdíjasok indexe számottevően, míg a vezetőké és a munkás háztartásfővel rendelkező háztartásoké csak kis mértékben romlott. Októberben a városi és fővárosi lakosok egyaránt kissé pesszimistábbak lettek, de a községekben élők borúlátása – már csak az itt élő nyugdíjasok magas aránya miatt is – mindenkién túltesz. A vállalkozók hangulata nem változott, az eltartottak várakozásai pedig egyenesen javultak.

Címkék: Hetilap: Röviden