IBCA-MINŐSÍTÉS CSEHORSZÁGNAK – Lefokozva

A cseh jegybank piaci intervenciót hajtott végre a hétvégén a korona védelmében. A fizetőeszköz árfolyama azt követően kezdett mélyrepülésbe, hogy a londoni IBCA hitelminősítő intézet egy fokozattal lejjebb sorolta Csehországot a hosszú távú hitel-visszafizetési ranglistáján. Prágában eközben a politikai feszültségek is felerősödtek. Vasárnap - egy pártfinanszírozási ügy miatt - lemondott Václav Klaus miniszterelnök, aki az új kormány megalakulásáig ügyvezetőként irányítja a kabinetet.

Csehország nemzetközi megítélése az utóbbi időben romlott – kommentálta az IBCA lefokozó döntését Martin Svehla, a Cseh Nemzeti Bank szóvivője. A jegybank ennek ellenére úgy látja, hogy a gazdaság megítélésében nem történt “döntő fordulat”. Ugyanakkor Svehla elismerte, hogy az IBCA “kellemetlen” lépése nehezebbé teheti a külföldi hitelek megszerzését.

A hét végén lemondott kormányfő azt hangsúlyozta, hogy csökken a külkereskedelmi mérleg hiánya, s a folyó fizetési mérleg deficitje már csak 2-3 milliárd korona, holott tavasszal még úgy nézett ki, hogy az év végére a hiány 16 milliárdos is lehet. (A legfrissebb statisztikák szerint október végén a külkereskedelmi deficit 111,9 milliárd korona volt, míg tavaly ilyenkor 124 milliárd koronát tett ki.) Ami a cseh korona német márkához képesti fokozatos értékvesztését illeti, Klaus úgy vélte: az “nem komoly probléma, hanem természetes folyamat”.

Guido Timm, az IBCA szakértője szerint az új osztályzat figyelmeztetés a külföldi befektetőknek, hogy legyenek óvatosabbak, és jobban figyeljenek a cseh gazdaság alakulására. Mindezek ellenére – mondta Timm a Hospodárské Noviny című tekintélyes prágai gazdasági és politikai napilapnak – Csehország besorolása nem rossz, a befektetési bizalom még mindig nagy. (Az IBCA egyébként a közép- és kelet-európai országok közül most csak Szlovéniát sorolja magasabbra.) A lap szerint a két legtekintélyesebb és legbefolyásosabb hitelminősítő intézet, a Moody’s és a Standard and Poor’s egyelőre nem tervezi Csehország lefokozását.

A hitelképességi osztályzat romlására a cseh korona árfolyameséssel reagált; pénteken a márka átlépte a 19,50 koronás lélektani határt. A korona a nemzetközi piacon tovább süllyedt: New York-ban 19,76 koronát adtak 1 márkáért. A jegybanki beavatkozásra ezt követően került sor.

Címkék: Hetilap: Gazdaság