MATÁV400 – Levél a hivatalnak

A Matáv400 szolgáltatást ma még kevesen ismerik hazánkban - legalábbis abban a formában, ahogyan a Matáv novembertől kínálja azt. Ez az elektronikus levelezés egyik sajátos formája, mely lényegesen biztonságosabb az internetes változatnál.

Műszaki megoldásában a Matáv levelezési rendszere a Nemzetközi Távközlési Unió által elfogadott X400 szabványon alapul. Ez azt jelenti, hogy a küldő értesítést kérhet arról, hogy küldeménye megérkezett-e, arról pedig biztosan visszajelzést kap, ha valamiért nem lehet a levelet kézbesíteni. Ilyenkor ugyanis a küldemény visszatér a feladó postaládájába, amibe csak annak tulajdonosa nézhet bele. Ez azért fontos, mert e szolgáltatást szerte a világon elsősorban vállalatok veszik igénybe, amelyek fontos szöveges dokumentumokat, grafikákat, táblázatokat, számlákat, megrendeléseket és tenderkiírásokat küldenek egymásnak. (Az is megoldható, hogy a levelet legépelő titkárnő ne tudja azt elküldeni a címzettnek, ha arra csak a főnökének van joga.) A rendszer persze a vállalatok dolgozóinak egymás közti információcseréjére is alkalmas, sőt, a Matáv400-ról lehet az Internetre is levelet küldeni. Ugyanígy, a házon belüli komminikáció is lebonyolítható a rendszeren.

A Matáv400 április óta kísérleti jelleggel működik; egyelőre tucatnyi előfizetője van, a Matávon belül pedig háromannyian használják. Fürjes Lajos, a cég termékmenedzsere a novemberi indulás után még mintegy 30 vállalati előfizetőre számít az idén, amelyek belső levelezési rendszerüket kívánják a külvilággal összekapcsolni. Szerinte az üzletmenet gyorsítása, rugalmasabbá tétele érdekében kisvállalkozásoknak vagy néhány fővel dolgozó ügyvédi irodáknak is megéri igénybe venni a személyi levelezésre szolgáló változatot. Olyan tevékenységeknél, amelyeknél fontos, hogy a belföldi vagy külföldi partner gyorsan megkapjon egy iratot, és még aznap válaszoljon, mindenképpen érdemes a rendszerhez csatlakozni. A belépési díj egyéni kisvállalkozói előfizetőknek 40 ezer, vállalati levelező rendszereknek 95 ezer forint plusz áfa; a havi alapdíj 6, illetve 15 ezer forint. Ezenkívül a forgalom után kell fizetni: egy oldal elküldése körülbelül 20 forint, de ha az ember az Internetre (tehát nem a rendszeren belülre) vagy külföldre küld levelet, akkor az ár magasabb. Lehetőség van expressz küldeményre is – ilyenkor is többet kell fizetni, ám a szolgáltató garantálja, hogy a levél 5 percen belül akárhová odaér. A rendszer egyébként nemcsak az Internethez, de faxhoz is csatlakoztatható – azaz kifelé lehet róla faxot küldeni.

Magyarországon április előtt a kormányzatnak volt már egy X400-as rendszere, amelyen keresztül a Miniszterelnöki Hivatal bonyolított levelezést. (Ezen elsősorban különböző okmányok cseréjét kell érteni.) A kabinet az amerikai óriáscég, az AT&T hálózatát használja, amely az egész világra kiterjed. A Matáv hálózata egyelőre országos, de bevizsgált kapcsolat van például Ausztriával, Németországgal, Oroszországgal, Horvátországgal, Angliával és Svédországgal. A cél az, hogy a Matáv400 segítségével rövidesen bárhová lehessen üzenetet küldeni.