LENGYEL KÖLTSÉGVETÉS – A szomszéd kárán okulva

A cseh stílusú "külsőmérleg-válságtól" való védekezés szándéka vezérelte a jövő évi lengyel költségvetés kidolgozóit. A sarokszámokra az elmúlt héten bólintott rá a varsói kabinet.

A jóváhagyott lengyel büdzséterv jövőre – a 143,3 milliárd zlotys kiadások és a 135,6 milliárdos bevételek egyenlegeként – 7,7 milliárd zlotys, a GDP 1,5 százalékát kitevő hiánnyal számol. Az új deficitarány némiképp ambiciózusabb, mint az előző kabinet 1,6 százalékos sarokszáma.

A GDP a kormány kalkulációi szerint 5,6 százalékkal nő majd. Közgazdászok – köztük a kormány Stratégiai Tanulmányok Központjának szakemberei – viszont úgy vélik, hogy ennél valamivel gyorsabb, 6 százalékos növekedésre lehet számítani, a deficit pedig a GDP 1,8 százalékát teszi majd ki.

Leszek Balcerowicz pénzügyminiszter és a jegybank vezetői az utóbbi időben a lehető legnagyobb hiánycsökkentés mellett érveltek, mondván: csak így lehet megvédeni az országot a “cseh stílusú” külsőmérleg-válságtól. A jegybank elnöke, Hanna Gronkiewicz-Waltz egyenesen kiegyensúlyozott költségvetést követelt, bár elismerte, hogy az 1,5 százalékos GDP-arányos hiány is “csökkenti” a fizetésimérleg-válság esélyét. Hozzátette, hogy ha a hiány meghaladná ezt a mértéket, akkor a jegybank megemeli a kamatokat.

A deficit leszorítása a kormány szerint azért reális, mert meglehetősen nagy – várhatóan 6,7 milliárd zlotys – lesz a privatizációs bevétel. Ezzel nem számolva a deficit a GDP-nek legalább 2,8 százaléka lenne.

Címkék: Hetilap: Gazdaság