INGYENES E-MAIL – Soros-posta

A Soros Alapítvány által működtetett Kulturális és Kommunikációs Központ - ismertebb nevén a C3 - nemrégiben megnyitotta mindenki számára ingyenes elektronikus levelesládáját, amelyet az Internet-hozzáféréssel nem rendelkezők - napi tíz perc erejéig - az ország egész területéről felhívhatnak telefonon.

A rendszer Internet-címe http:// freemail.c3.hu/, ahol az első bejelentkezésnél néhány egyszerű kérdésre válaszolva elkészíthetjük saját elektronikus postafiókunkat. A címünk felhasznalonev@freemail.c3.hu lesz (így, ékezetek nélkül). Ide kaphatjuk leveleinket, amelyeket az Interneten bármilyen szabványos nézegetőből olvashatunk, és válaszolhatunk is rájuk. A postafiók nagysága 5 megabájt. Van még egy korlátozás: ha valaki több mint 90 napig nem nézi meg a postáját, akkor a rendszer automatikusan törli a leveleket.

A telefonos kapcsolatot létesítő szoftver számára meg kell adni a freemail telefonszámát (ez 06-40-200-027 – az ország egész területéről helyi tarifával hívható kék szám), a felhasználónevet és a jelszót. (A levelező programban modemes eléréskor a kimenő leveleket továbbító SMTP szerver neve freemail.c3.hu, a leveleket fogadó POP3 szerver neve pedig freemail.c3.hu.)

A szisztéma WEB-felületen érhető el az Internet felől. S ami különösen fontos: a rendszer – ellentétben a hasonló külföldi kezdeményezésekkel – reklámot egyáltalán nem tartalmaz, mert mint minden Soros-kezdeményezés, ez is kizárja a kereskedelmi hasznosítás lehetőségét.